Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, marcată prin programe artistice

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi va fi marcată, sâmbătă, în foaierul Sălii Radio "Mihail Jora" şi în Club A prin diverse programe artistice.

Liga pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor cu handicap din România îi invită pe cei interesaţi la cea de-a VI-a ediţie a Ligii de sărbătorire a Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi ce va avea loc în foaierul Sălii Radio "Mihail Jora".

Evenimentul constă într-o expoziţie de pictură, lucrări artizanale şi un program artistic, toate realizate de persoanele cu dizabilităţi.

Cu această ocazie, se vor lansa imnul persoanelor cu dizabilitate al cărui autor e Neluţu Trandafir, persoană cu handicap de la Grupul "De la Gorj cu veselie" şi un proiect de propunere legislativă privind persoanele cu sindrom Down.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi va fi marcată şi în Club A, printr-un eveniment al Patronatului Medicinii Integrative, ce va include recitaluri de muzică, o tombolă cu premii, precum şi oferirea de informaţii despre un stil de viaţă sănătos. Recitalurile de muzică din cadrul evenimentului vor fi susţinute de cei mai talentaţi copii din cadrul Fundaţiei Ada for You.

***

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Cei zece ani au constituit o perioadă de conştientizare, de dezvoltare şi implementare a unor programe destinate îmbunătăţirii situaţiei acestei categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, aproximativ 650 milioane de persoane (10% din populaţia lumii), trăiesc cu un handicap. Între misiunile OMS se regăseşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu handicap, prin eforturi naţionale, regionale şi globale.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi are ca obiectiv promovarea înţelegerii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi bunăstării acestora. Este o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Acţiunea de elaborare a unei Convenţii a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-a demonstrat a fi un excelent exemplu privind modul în care principiul totalei participări poate fi pus în practică, pentru dezvoltarea unui societăţi adevărate, în cadrul căreia toate vocile să fie auzite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport