Ziua Naţională a Bulgariei omagiată la Bucureşti
alte articole
Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Bulgaria, Aleksandar Filipov, a fost amfitrionul recepţiei organizate luni 4 martie pentru a aduce, în prezenţa unei alese asistenţe, un omagiu celor care au făcut posibilă cu 134 de ani în urmă, la 3 martie, devenirea Bulgariei Principat autonom eliberat de sub stăpânirea otomană.
Discursul excelenţei sale, a fost menit să consolideze o punte trainică peste timp, ai cărei piloni de rezistenţă rezidă din destinele oamenilor excepţionali care au dat posibilitatea apariţiei statului modern.
Dl Aleksandar Filipov a relevat că sărbătorim o dată semnificativă din calendarul istoriei naţionale, ziua eliberării Bulgariei. "Pe 3 martie 1878 începe naşterea statalităţii Bulgariei şi începe o epocă nouă, care stă la baza societăţii civile de astăzi. De aceea, data aceasta nouă a fost aleasă pentru a fi ziua noastră naţională. Nu există o altă zi care să poată fi comparată cu aceasta. Astăzi este ziua recunoaşterii noastre adânci faţă de eroismul eliberatorilor".
Ambasadarul Bulgariei a comemorat faptele eroice ale miilor de militanţi ruşi, români, ucraineni, bieloruşi, polonezi, finlandezi şi soldaţii altor naţiuni care şi-au dat viaţa în altarul libertăţii Bulgariei." În Bulgaria nu este uitat eroismul soldaţilor români din care 6500 de persoane şi-au dat viaţa pentru eliberarea patriei noastre. O mărturie a acestor fapte, nenumăratele lor morminte de pe tot teritoriul Bulgariei. Fapta lor eroică a fost înveşnicită de mausoleul şi de panorama de la Plevna, precum şi de Parcul Eliberatorilor."
În fiecare an, poporul bulgar îşi exprimă omagiul şi recunoştinţa faţă de fapta lor măreaţă. "Astăzi noi ne închinăm şi în faţa militanţilor noştri pentru care eliberarea patriei s-a transformat în scopul şi sensul vieţii. Ei au depus fundamentele statului bulgar modern."
"Sunt convins că prietenia cu poporul român, întărită prin sângele strămoşilor noştri, stă la baza dezvoltărilor noastre din prezent, la strânsa cooperare în toate domeniile în numele Uniunii Europene şi Nato, în numele păcii, stabilităţii şi bunăstării popoarelor noastre" a notat în încheiere dl. Aleksandar Filipov.
Colaborarea bilaterală dintre România şi Bulgaria a fost elogiată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a evocat multiplele legături dintre poporul bulgar şi cel român şi care au intrat într-o nouă etapă pe 13 octombrie 2011 atunci când la Bucureşti a avut loc prima şedinţă comună de guvern.
"Avem proiecte comune, avem spaţiul Schengen, proiecte europene, proiecte regionale, avem Strategia Dunării, avem Mecanismul de cooperare şi verificare, avem Politica Agricolă comună, o nouă perspectivă bilaterală 2014-2020, de aceea cred că împreună să ne coordonăm şi în continuare să promovăm poziţii şi interese comune" a notat Valeriu Zgonea.
Ca simbol al preţuirii cordialităţii trăitorilor sub straja Dunării, prestigioasa distincţie Creanga de aur de laur a fost acordată domnului Nicolae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgarilor din Banat din România şi deputat din partea minorităţii naţionale bulgare în Camera Deputaţilor din Parlamentul României.
Semnul de onoare este înmânat dlui Mircovici pentru păstrarea şi dezvoltarea aderenţei spirituale şi culturale viitoare, pentru sprijinul educaţiei în Bulgaria şi România, şi pentru sprijinul acordat pentru întărirea minorităţilor bulgare şi depăşirea divergenţelor dintre religia catolică şi cea ortodoxă.
"Bulgarii şi românii să nu fim consideraţi cetăţeni de mâna a doua, să dovedim Uniunii Europene că prin valorile pe care le avem, putem sta alături de toţi ceilalţi. Mulţumesc Ambasadei Republicii Bulgaria pentru cooperarea de care a dat dovadă de fiecare dată şi am convingerea că întreaga noastră activitate va fi şi va avea un interes şi un rezultat comun, propăşirea noastră a tuturor" a afirmat Nicolae Mircovici în alocuţiunea rostită cu ocazia primirii distincţiei Creanga de aur de laur.
Evenimentul s-a desfăşurat luni la Hotelul Marshal Garden, unde mai bine de 100 de persoane au avut bucuria de a ciocni un pahar de şampanie şi desigur de a se delecta cu unele delicatese menite să sporească verva comunicării între distinşii oaspeţi. Se poate spune că atmosfera a fost aceea a unui re-început de bun augur de prietenie între popoare.