Ziua Roşiei Montane în Toronto

Roşia Montană aniversare în Toronto
Roşia Montană aniversare în Toronto (Elena Dumitru / Canada Save Rosia Group)

Voluntarii grupului "Canada Save Roşia Group" au lansat miercuri o invitaţie tuturor românilor din Toronto şi din împrejurimi, să sărbătorească împreună cu alte zeci de oraşe din lume ZIUA ROŞIEI MONTANE.

"Februarie este o lună specială pentru toţi cei ce iubesc România şi luptă pentru protecţia naturii şi a valorilor istorice şi culturale de la Roşia Montană: în februarie se împlinesc 1.883 ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane!", a afirmat Elena Dumitru, una dintre voluntarele care au pus suflet în organizarea acestui eveniment.

Ziua Roşiei Montane se va sărbători în Toronto duminica viitoare, 16 februarie, 4 pm - 7 pm. Programul va include o proiecţie de film documentar: "Noul El Dorado - Blestemul Roşiei Montane", prezentat de Tibor Kocis, urmat de dezbateri pe temă.

Va fi o seară cu Jazz românesc şi tort aniversar, ce sărbătoreşte aniversarea a 1.883 de ani de atestare a Roşiei Montane dar şi a celor 15 ani de rezistenţă cu succes împotriva celui mai distructiv proiect din Europa de exploatare cu cianură a aurului.

Evenimentele se vor desfăşura la sala Beit Zatoun (Bloor and Bathurst), 612 Markham St, Toronto (Bathurst subway).

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1.883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

Pentru program şi alte informaţii suplimentare
https://www.facebook.com/events/714399865246293/

Organizat de Canada Save Roşia Group, Toronto
https://www.facebook.com/canadasaverosia
@CanadaSaveRosia

Info ZIUA ROŞIEI MONTANA global events:
https://www.facebook.com/events/714399865246293/?ref=2&ref_dashboard_filter=upcoming