Produsele artificiale ale Chinei ajung in lumina reflectoarelor in Coreea

Un lucrator doarme pe lazile cu oua intr-o piata de pasari de curte si oua din Beijing, China.
Un lucrator doarme pe lazile cu oua intr-o piata de pasari de curte si oua din Beijing, China. (China Photos / Getty Images)

Recent, produsele artificiale chineze au ajuns in lumina reflectoarelor in Coreea. Cateva ziare coreene importante au raportat despre procesul de creare a oualelor artificiale in China, ceea ce a declansat panica si ingrijorare printre coreeni.

La 1 si 2 septembrie, Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) a facut un documentar intitulat “Viata fara produsele facute in China.” Documentarul a urmarit vietile zilnice a 3 familii din Coreea de Sud, S.U.A. si Japonia care au refuzat sa foloseasca produse facute in China. A discutat de asemenea despre produsele artificiale care invadeaza pietele chineze, starnind interesul coreenilor.

Dupa documentar, ziarul principal coreean Chosun Ilbo a publicat un articol numit ‘MBC expune ouale artificiale facute in China,” raportand in detaliu despre cum sunt facute ouale artificiale.

Dong-A Ilbo, un alt ziar coreean, a publicat de asemenea, la 14 august 2007, un raport intitulat “Ouale artificiale din China facute din chimicale apar pe piata.”

Conform raportului din Chosun Ilbo, datorita cresterii mari a preturilor alimentare din China, ouale artificiale, facute doar din chimicale si fara nici un ingredient natural, au aparut in orasul Zhengzhou, provincia chineza Henan.

Dnul Wang, care conduce o companie producatoare de aditivi alimentari, descrie cum sunt facute ouale artificiale. ‘Oul alb’ este facut prin dizolvarea alginatului de sodiu. Pare sa fie un lichid vascos transparent si este greu sa il diferentiezi de un ou alb real.

‘Galbenusul de ou’ este facut prin adunarea unui lichid cu pigment galben si solidificarea acestuia intr-o solutie de clorura de calciu. In final, ‘oul alb’ si ‘galbenusul oului’ sunt sigilate in ‘coji de oua’ facute din carbonat de calciu.

“Daca se adauga amidon sau praf din galbanus de ou pe ‘galbenusul de ou,’ textura unui ou artificial dupa ce este prajit este aproape identica cu cea a oualelor reale.”

Wang a declarat ca e nevoie de doar 0,55 yuani (0,07 centi americani) pentru a face peste un kg de oua, mai putin de o zecime din pretul oualelor reale de pe piata (0,8 centi americani).

Principalele ingrediente in ouale artificiale sunt aditivi alimentari, rasina, amidon, solidificatori si pigmenti. Supraconsumul va afecta stomacul si poate cauza simptome precum pierderea memoriei si retardare mentala, etc.

Documentarul special si raportul de stiri au declansat ingrijorari si panica in randul coreenilor. Multi coreeni au declarat ca desi produsele facute in China precum imbracaminte, electronica, etc., sunt ieftine si le-au adus inlesniri in vietilor lor, calitatea si siguranta acestora sunt intr-adevar ingrijoratoare.

Nu cum mult timp in urma, jucariile facute in China au fost scoase de pe rafturile supermarketurilor datorita faptului ca vopseaua continea cantitati extrem de ridicate de metale grele care ameninta siguranta copiilor.

De fapt, ouale artificiale nu sunt ceva nou in China. Cursurile de pregatire pentru “crearea de oua artificiale” sunt raspandite in Beijing si provinciile Henan, Shandong, Hebei si Guangdong. Un reporter Epoch Times a facut o cercetare pe Internet si a descoperit multe astfel de reclame.

Un centru de cercetare din Fengtai, Beijing, sustine ca “compania noastra a raspandit tehnologia pentru crearea oualelor artificiale. Noi am pregatit 70.000 de studenti in peste 20 de provincii din tara. Oferim de asemenea tehnologii pentru crearea de ‘struguri artificiali,’ ‘carne de vita si pui artificiali,’ si pentru crearea de fructe glasate aromate fara sa folosim fruncte de gherghin.”

Dupa recentele rapoarte asupra calitatii produselor din China, unii coreeni au sustinut: “Pana la urma ce poti manca in China? Intr-adevar, industria alimentara din China este plina de minciuni si frauda si creeaza astfel panica in randul consumatorilor.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe