Un disident mongol aflat intr-o inchisoare chineza pretinde ca este torturat

Membri japonezi ai organizatiei Amnesty International afiseaza la intrarea ambasadei chineze din Tokyo un banner in semn de protest impotriva folosirii torturii.
Membri japonezi ai organizatiei Amnesty International afiseaza la intrarea ambasadei chineze din Tokyo un banner in semn de protest impotriva folosirii torturii. (Kazuhiro Nogi / AFP / Getty Images)

BEIJING - Un etnic mongol incarcerat in China pentru separatism si spionaj sustine ca este torturat in mod regulat in inchisoare pentru o infractiune pe care nu a comis-o, conform unei scrisori care ii pledeaza cauza in fata autoritatilor chineze.

Hada a fost judecat in spatele usilor inchise in regiunea chineza nordica Mongolia Interioara in 1996 si condamnat la 15 ani de inchisoare pentru separatism si spionaj si pentru sprijinul acordat Aliantei Democrate Mongole Sudice, care cerea mai multe drepturi pentru etnicii mongoli.

Amnesty International il considera pe Hada un prizonier al constiintei si a declarat ca se teme pentru binele acestuia.

"In privinta autoritatilor inchisorii, acestea au folosit in mod constant tortura cruda, pedeapsa corporala brutala si tratamentele rele," a scris Hada, conform unei declaratii a Centrului “Southern Mongolian Human Rights Information Centre”.

"Mi-au indemnat colegii sa ma bata (si) mi-au confiscat toate lucrurile personale," i-a spus acesta sotiei sale Xinna, citat de gruparea mentionata mai sus.

Hada avea o librarie in limba mongola in Hohhot, impreuna cu Xinna. Se presupune ca Mongolia Interioara are un grad mare de autonomie, dar la fel ca in cazul Tibetului si al Xinjiang din vestul indepartat, Beijingul tine sub un control strict regiunea, temandu-se de tensiuni entice la granitele startegice ale tarii.

Tratamentul la care sunt supuse minoritatile etnice de catre China a ajuns in lumina rampei dupa recentele tulburari din Tibet si protestele pro-Tibet care au sabotat torta olimpica.

Decenii de migratie au facut din mongolii chinezi o minoritate pe propriul pamant, reprezentand oficial mai putin de 20 de procente din cei 24 de milioane de locuitori ai Mongoliei Interioare.

Hada sustine ca acuzariile impotriva lui au fost fabricate.

"Alianta Democrata Mongola Sudica este o entitate sociala, nu o gasca anti-revolutionara. Libertatea de asociere este un drept legal al cetatenilor acordat prin Constitutie," a spus el.

"Nu am inmanat niciodata un document secret unui strain," a adaugat Hada.

China neaga faptul ca l-ar fi torturat pe Hada, in ciuda frecventelor afirmatii legate de abuz facute de sotia acestuia, si apara sentinta data spunand ca este in conformitate cu legea chineza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe