Case din carton reciclat, pentru muncitorii sezonieri romani in Olanda

Doi intreprinzatori olandezi promoveaza, in provincia Noord-Holland (nord-vest), un model de locuinte fabricate din carton reciclat, special destinate muncitorilor sezonieri romani si polonezi, relateaza cotidianul Algemeen Dagblad in editia electronica de luni.

Casele sunt construite din placi de carton ecologice, ignifugate, cu grosimea de patru centimetri, fixate pe o structura usoara de otel si cantaresc circa doua-trei tone, putand fi montate in doar cateva ore.

Initiatorii proiectului Casamatic, Haitze Meurs si Louis Dekkers, au ales sa-si promoveze ideea in satul Anna Paulowna, din provincia Noord-Holland, pentru a raspunde necesitatilor locative din zona, generate de sosirea muncitorilor sezonieri romani si polonezi care vor lucra in serele horticole si legumicole.

"In cadrul proiectului Agriport-A7, 450 de hectare de teren vor fi transformate intr-un «mic Westland» plin de sere. Aici vor fi cultivate rosii, ardei si bulbi de flori si ulterior vor fi create si sere de flori. Pentru aceasta este nevoie de muncitori, care trebuie cazati in locuinte", a declarat Dekkers.

Proiectul construirii unor asemenea locuinte in zona a intampinat opozitia localnicilor, care se tem de o invazie a imigrantilor romani si polonezi.

"Autoritatile locale doresc ca muncitorii sezonieri sa fie cazati decent si a adoptat recent dispozitii speciale in acest sens", adauga Haitze Meurs. "Din cauza dezvoltarii sectorului agricol, fermierii locali pot avea si ei nevoie sa ofere adapost pe terenul lor unui numar de pana la 20 de persoane. Proiectul nostru este, in multe privinte, mai atractiv decat o rulota sau o cabana, de exemplu. Pretul de plecare pentru o casa pentru sase pana la opt persoane, cu doua dormitoare, o sufragerie, baie si bucatarie este de 10.000 de euro. Casele se pot dovedi profitabile nu doar pentru proprietari, ci si pentru chiriasi", mai spune el.

Meurs si partenerul sau au drepturi exclusive de vanzare a locuintelor Casamatic in Europa. Potrivit lui Meurs, acestea au fost create ca locuinte semi-permanente si au o durata de viata de cel putin 15 ani, cu conditia ca invelisul impermeabil exterior sa fie refacut anual.

In opinia constructorilor, folosirea acestor case nu se limiteaza exclusiv la sectorul agricol. "Ele pot fi folosite si ca adaposturi de urgenta, spatii de recreere sau ca solutie pentru familiile numeroase. Pot fi montate intr-o singura zi", precizeaza acestia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe