Ziua Europei la misiunile româneşti din străinătate

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Vasile Puscas.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Vasile Puscas. (www.rgnpress.ro)

Misiunile diplomatice ale României au organizat, cu ocazia Zilei Europei, o serie de acţiuni de diplomaţie publică şi culturală menite să promoveze România ca stat membru al Uniunii Europene şi să evidenţieze contribuţia valorilor culturale şi spirituale româneşti la diversitatea europeană, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Printre evenimente de diplomaţie publică şi culturală care au avut loc cu acest prilej, se numără participări la manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei cehe, mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre România.

La Praga, executivul ceh împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene, au organizat o manifestare culturală la care au participat misiunile diplomatice ale statelor membre ale UE acreditate la Praga.

La această acţiune, România a fost prezentă, prin intermediul ambasadei, cu un stand propriu de prezentare a ofertei turistice, cu accent pe promovarea Deltei Dunării. Acţiunea culturală dedicată marcării Zilei Europei s-a desfăşurat în cunoscuta Piaţă a Primăriei Vechi, Staromestske Namesti, una dintre cele mai frecventate zone turistice din Praga.

La Bruxelles, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE a organizat un spectacol de dansuri tradiţionale interpretate de Ansamblul Folcloric de copii Stejărelul din Pădureni.

La Strasbourg, în marja evenimentelor dedicate Zilei Europei la Parlamentul European, a avut loc Ziua Porţilor Deschise, manifestare care adună anual aproximativ 30.000 de vizitatori. România a participat cu o expoziţie de artă populară aparţinând Complexului Muzeal Goleşti (judeţul Argeş), care a reunit meşteri populari, creatori de păpuşi tradiţionale şi prelucrări în lemn care s-au bucurat de mare succes.

În oraşul Napoli a avut loc o manifestare dedicată României, unul din cele mai noi state membre UE. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene la Roma şi s-a înscris în seria de manifestări "L"Europa va a...scuola", organizată de către Asociaţia Onlus de promovare a artei şi culturii, cu sediul în Napoli.

Anul acesta, Zilele Europene Neudrossenfeld (7-10 mai), considerat unul dintre cele mai importante evenimente dedicate Zilei Europei, a fost consacrat României. În zilele de 7 şi 8 mai a avut loc un seminar pe teme economice la care au participat oameni de afaceri şi oficiali bavarezi, urmate de o conferinţă intitulată "Europa în dialog: Focus România, nou membru al Uniunii Europene". În cadrul acesteia, oficiali români şi germani au discutat despre rolul României în cadrul UE, viitorul Europei, cooperarea euro-atlantică, precum şi despre cooperarea româno-germană.

În cadrul unei festivităţi speciale, de Ziua Europei, Lazăr Comănescu, ambasador desemnat al României în Republica Federală Germania şi fost ministru al afacerilor externe, a primit Medalia Europeană Carol al IV-lea pentru merite deosebite în procesul de integrare a României în Uniunea Europeană. Printre laureaţii precedenţi se numără Jacques Santer, fost preşedinte al Comisiei Europene, Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe al Germaniei, şi Gyula Horn, fost prim-ministru şi fost ministru al afacerilor externe al Ungariei.

Ambasada României la Madrid a organizat şi a participat la un număr important de manifestări culturale care au avut loc în capitala Spaniei, cu ocazia Zilei Europei. Acestea au fost dedicate în special copiilor şi adolescenţilor, atât români, cât şi spanioli.

La km 0 al Madridului şi Spaniei, Puerta del Sol (redenumită cu această ocazie Puerta de Europa - Poarta Europei), Ambasada României, alături de celelalte reprezentanţe, a organizat un stand de prezentare de ţară. Cu această ocazie, au fost distribuite madrilenilor şi turiştilor materiale de promovare turistică şi de prezentare a contribuţiei inventatorilor români, precum Henri Coandă, Petrache Poenaru, Traian Vuia sau George Constantinescu, la dezvoltarea ştiinţei în Europa şi în lume.

Ambasada României la Haga a organizat, de Ziua Europei, un stand de prezentare cu prilejul organizării unui festival de film, la care ţara noastră a fost reprezentată de 3 producţii recente.

Seara de 9 mai a fost considerată "o seară românească", fiind prezentate două producţii cinematografice cunoscute: Boogie (regia Radu Muntean) şi Waves (regia Adrian Sitaru).

Consulatul General la României de la Gyula a organizat o prelegere dedicată semnificaţiei zilei de 9 mai, urmată de o lansare de carte a poeţilor Daniel Săuca şi Daniel Hoblea.

Ambasada României de la Canberra a organizat un seminar la care au participat elevii din clasele terminale ale liceului Narrabundah, alături de cadre didactice universitare. Tematica discuţiilor a fost axată pe semnificaţia Zilei Europei şi contribuţia de ansamblu a statelor membre, cu accent pe rolul României, la dezvoltarea arhitecturii europene moderne.

Consulatele Generale ale statelor membre ale Uniunii Europene din Hong Kong şi Macao au organizat, cu ocazia Zilei Europei, Expoziţia de fotografie intitulată ,,European Splendour - UNESCO World Heritage Sites in the European Union Member States". La această manifestare, România a participat cu o expoziţie de fotografii ale zonelor care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Ziua Europei a fost sărbătorită la Tokyo prin programul "Europa vine la şcoala ta", organizat de către statele membre UE, cu sprijinul Reprezentanţei Delegaţiei Comisiei Europene la Tokyo. Reprezentanţii ambasadei României au organizat prezentări de ţară în cadrul liceelor nipone, acestea bucurându-se de un mare interes în rândul elevilor.

La Cernăuţi, cu ocazia Zilei Europei, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina a ţinut o prezentare cu tema "Parteneriatul Estic", în cadrul întâlnirii cu studenţii Facultăţii de Istorie, Politologie, Relaţii Internaţionale a Universităţii Naţionale "Iurii Fedcovici" din Cernăuţi. De asemenea, oficialii români au participat la Conferinţa ştiinţifică cu tema "Funcţionarea euroregiunilor şi colaborarea transfrontalieră".

Reprezentanţii ambasadei au participat la un eveniment organizat de Primăria Municipiului Chişinău în Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt", consacrat aniversării Zilei Europei. Evenimentul a cuprins dezbateri privind integrarea în UE şi o expoziţie documentară de fotografie pe teme europene.

La Ashgabat, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei, Ambasada României a organizat un stand de prezentare a României ce a cuprins o expoziţie fotografică şi materiale promoţionale despre România.

La Toronto, de Ziua Europei, reprezentanţii misiunii au oferit pachete culturale reprezentative pentru România, pentru o serie de personalităţi ale vieţii politice, academice, culturale şi jurnalistice ale metropolei canadiene.

La Addis Abebba, reprezentanţii misiunii au participat cu o prezentare de ţară la conferinţa "EU vine la şcoala ta", organizată pentru elevii unor licee renumite din Addis Abbeba şi o expoziţie de fotografii despre Bucureşti, în cadrul vernisajului "27 capitale ale Uniunii Europene".

Acţiunile şi manifestările consacrate Zilei Europei au fost organizate fie exclusiv de misiunile diplomatice româneşti, fie în colaborare cu alte misiuni străine, cu reprezentanţe ale Comisiei Europene sau cu autorităţi locale şi regionale.

Acţiunile dedicate sărbătoririi Zilei Europei vor continua pe tot parcursul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe