Buzău: Începe Drăgaica

Peste 300 de comercianţi din nouă judeţe vor fi prezenţi la Buzău în perioada 13-24 iunie a.c., la ediţia 2009 a târgului Drăgaica.

Pe lângă comercianţii tradiţionali de turtă dulce sau pălării de pai, cel mai cunoscut târg de la Curbura Carpaţilor vreme de cinci secole va fi un prilej de face cunoscute mărcile tradiţionale, cârnaţii de Pleşcoi, covrigii de Buzău, vinul Tămâioasa de Pietroasele, ţuica de Pătârlagele, dar şi nelipsiţii mici, "udaţi" cu bere.

La deschiderea oficială, care va avea loc sâmbătă, vor fi prezenţi cântăreţii de muzică populară Petrică Mâţu Stoian şi Gabriela Bolocan, precum şi ansamblul folcloric Plaiurile Mioriţei din Buzău.

Fănică Bârlă, viceprimarul muncipiului Buzău, a declarat pentru AGERPRES că "din datele preliminare, rezultă că la ediţia din acest an vor fi prezenţi cu peste 20% mai mulţi comercianţi şi producători, motiv pentru care estimăm că, în pofida crizei economice, recordul de anul trecut, când s-au înregistrat 100.000 de participanţi, va fi depăşit".

Intrarea va costa doi lei, sumă din care 10% va reveni filialei locale a Societăţii de Cruce Roşie.

Conform tradiţiei, pe 24 iunie, în ultima zi a tîrgului, fetele din satele învecinate îşi pun coroniţe din spice de grâu, colindă lanurile de grâu şi dansează celebrul dans al drăgăicuţelor sau al ielelor, după care o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, pregătită de măritat, desemnată Drăgăicuţa.

De notat că, la Buzău, Târgul Drăgaica, supranumit în Evul Mediu "Târgul dintre ţări", are o vechime de peste cinci secole şi a facilitat schimbul de grâne şi animale, dar şi de tradiţii dintre Muntenia şi Ardeal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură