Nou val de proteste ale sindicaliştilor din penitenciare

(Chris Hondros / Getty Images)

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) organizează la 15 iulie 2009, între orele 11.00-13.00 un miting de protest în faţa sediului Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).

Printre principalele revendicări ale sindicaliştilor se numără: o finanţare decentă a sistemului penitenciar, demiterea conducerii din sistem şi desfiinţarea serviciului secret. În privinţa primei revendicări, sindicaliştii pretind că, având în vedere că intrarea în colaps a sistemului penitenciar nu este o opţiune, solicită suplimentarea bugetului ANP cu suma necesară asigurării funcţionarii sistemului şi finanţarea unui program de investiţii în infrastructură şi logistică. Demiterea conducerii este motivată într-un comunicat al SNLP prin incompetenţa şi lipsa de transparenţă demonstrate în actul managerial de către subsecretarul de stat in MJLC şi coordonatorul activităţii sistemului penitenciar, Radu Ragea. În acelaşi comunicat se mai arată că "având în vedere acţiunile de intimidare a liderilor de sindicat prin intermediul Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului, cerem desfiinţarea acestui quasi-serviciu secret".

SNLP şi FSANP au afirmat la 13 iulie, în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, că sunt la nivelul anilor "60, riscul profesional fiind maxim pentru această categorie de personal în lipsa unor investiţii în infrastructură, logistică şi dotări. "Majoritatea penitenciarelor nu pot asigura nici măcar apa potabilă curentă, aceasta fiind furnizată doar câteva ore pe zi. Serviciul se desfăşoară deseori 14 ore fără pauză", au susţinut sindicaliştii. Ei au mai spus că profilarea penitenciarelor "s-a făcut fără o planificare riguroasă, fiind astfel destabilizat întregul sistem".

La miting sunt aşteptaţi să vină aproximativ 1000 de salariaţi din sistemul penitenciar.

Conform calendarului protestelor anunţate de SNLP, la 30 iulie va fi declarată grevă de avertisment, după care, dacă nu se întrevăd soluţii concrete, salariaţii din penitenciare vor declanşa greva generală.

***

Mitingul de la 15 iulie face parte dintr-o serie de proteste începute la 30 iunie 2009, când aproximativ 11.000 de sindicalişti din penitenciarele din toată ţara au declanşat o grevă de tip japonez, iniţiată ca reacţie la indiferenţa şi lipsa de profesionalism cu care este tratat sistemul penitenciar de către conducerea Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) şi cea a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

La 1 iulie, reprezentanţii ANP au afirmat că declaraţiile potrivit cărora sunt în situaţia de întrerupere a utilităţilor în majoritatea penitenciarelor sau de pericol de a intra în incapacitate funcţională sunt nefondate. Într-un comunicat al ANP, de la 1 iulie, se arată că în bugetul pe 2009 al ANP au fost alocate fonduri pentru titlul II "Bunuri şi servicii", în valoare totală de 138.733.000 lei, reprezentând 96% din fondurile alocate la acelaşi titlu de cheltuieli, în anul 2008. Astfel, datoriile către furnizori, înregistrate în întregul sistem penitenciar până la 31 mai, sunt în valoare totală de 27.449.000 lei. Conform balanţei de verificare, rezultă că, în urma achitării, în luna iunie, a sumei de 10.361.000 lei, suma totală rămasă neachitată faţă de furnizori este de 17.088.000 lei.

Cu privire la numărul foarte mare de ore suplimentare efectuate de către lucrătorii de penitenciare pe parcursul unei luni de activitate, ANP precizează că, potrivit art. 43 din Legea 293(2004 privind Statutul funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi art.111 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, orele prestate de către aceştia, peste durata normală a timpului de lucru, se compensează cu timp liber corespunzător şi, în cazul în care această compensare nu este posibilă într-un interval de 30 de zile, acestea urmează a fi compensate cu un spor din salariul de bază. "Deoarece, prin Legea nr.18/2009 privind bugetul de stat pe anul 2009, nu au fost prevăzute fonduri cu această destinaţie, plata orelor suplimentare nu a fost efectuată", a adăugat ANP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne