Vâlcea: Transalpina se modernizează

(Joe Raedle / Getty Images)

Drumul Naţional 67C Transalpina, arteră rutieră aflată la altitudinea de 2.200 de metri, care face legătura între localitatea Novaci, din judeţul Gorj, şi Sebeş, din judeţul Alba, străbătând judeţul Vâlcea în zona Obârşia Lotrului, a primit o finanţare de peste 300 de milioane de euro pentru reabilitare, asfaltare, modernizare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu.

"Va fi de departe cea mai amplă lucrare din România. Va fi spulberat mitul Transfăgărăşanului, pentru că acest drum este cel mai vechi din România, un coridor strategic roman cum era definit în perioadă Daciei Felix. Acest drum este de un pitoresc aparte, va uni economic şi spiritual cinci judeţe montane - Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba. Chiar săptămâna viitoare am să îi invit pe cei cinci prefecţi în zonă pentru a discuta despre acest proiect", a spus Remus Grigorescu.

Acesta a adăugat că "acest drum pur şi simplu îţi opreşte resăpiraţia".

"Este cel mai frumos drum turistic din ţară. Poate rivaliza de departe cu orice traseu din Alpi. Este un spectacol de culoare. Sadoveanu a fost inspirat de aici când a scris despre Valea Frumoasei", a precizat Grigorescu.

De cealaltă parte a munţilor Parâng, pentru că Transalpina traversează acest masiv, legând Oltenia de Ardeal, prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, a menţionat că "acest drum va lega Mărginimea Sibiului de toate celelalte regiuni înfrăţite".

"Efectul turistic va fi de neimaginat. Acest drum al regilor, modernizat de Carol al II-lea în 1932, va deschide economia zonei în mod exponenţial. Pe lângă turism, se va înlesni accesul spre cele patru amenajării hidroenergetice, spre exploatarea pădurilor. Dar, rămân la punctul meu de vedere, mai ales că sunt un partizan al legăturilor dintre ardelenii din Mărginime şi oltenii de sub munte", a adăugat pentru AGERPRES prefectul din Sibiu.

Prefectul judeţului Gorj, Ion Florescu, a opinat că circuitul turistic care va lega staţiunile deja existente - Rânca, Vidra, Voineasa - va crea contextul pentru apariţia altora.

"Staţiunile vor fi legate, iar trei bazine hidrografice, poate printre cele mai importante din România - Olt, Jiu şi Mureş - vor fi interconectate prin acest traseu. Transalpina este un drum de interes pentru toată zona şi, de ce nu, pentru România", a explicat Florescu.

La rândul său, subprefectul judeţului Alba, Ovidiu Jidveian, a spus că "acest drum va scurta foarte mult din traseele rutiere existente acum în România şi va aduce efecte economice pe care acum nici nu le imaginăm".

Transalpina înseamnă "ţara de dincolo de munţi", vechea denumire a Ţării Româneşti. În zona Transalpina se găsesc o serie de lacuri glaciare, dintre care şi lacul Gâlcescu, cel mai întins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 de metri lungime, 165 de metri lăţime şi o suprafaţă de 3,2 hectare. Adâncimea maximă este de 10 metri. Se află la o altitudine de 1.950 de metri şi este populat natural cu peşti. Zona din jurul lacului, declarată rezervaţie naturală, şi lacul Gâlcescu sunt monumente ale naturii.

Drumul Naţional 67C va fi modernizat pe o distanţă de 148 de kilometri, între Sebeş, judeţul Alba şi Bengeşti, judeţul Gorj, în cadrul unui proiect intitulat "Trans Alpina".

Cei aproape 150 de kilometri de drum vor fi acoperiţi cu un covor asfaltic, iar lăţimea părţii carosabile va fi de minim opt metri (chiar şi pe serpentine). Modernizarea se va realiza simultan pe patru tronsoane diferite, astfel încât traficul să fie cât mai puţin afectat. Valoarea totală a proiectului se va ridica la aproape 350 de milioane de euro, bani obţinuţi printr-un credit cu dobândă redusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne