Germania a inaugurat un supercalculator pentru analizarea climatului

Germania a inaugurat joi cel mai puternic calculator din lume pentru analizarea climatului, un IBM de 35 de tone, botezat "Blizzard", care trebuie să permită simulări la scară largă, a anunţat Centrul german de cercetări privind climatul (DKRZ), instalat la Hamburg (nord), relatează AFP.

Calculatorul, capabil să opereze cu o viteză de 158 de teraflopi pe secundă, adică aproximativ 158.000 de miliarde de operaţiuni pe secundă, va fi capabil să genereze modele de ciclon, dar şi să reproducă efectele meteorologice asociate unor mici furtuni marine.

Numeroase date climatice dezbătute în prezent la conferinţa internaţională privind încălzirea globală de la Copenhaga provin de la DKRZ, care lucrează în asociere cu Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului (Giec).

"Noul calculator pentru climat de la Hamburg este un exemplu de progres german în materie de cercetări privind climatul", a estimat Annette Schavan, ministrul german al cercetării.

Supercalculatorul, al cărui cost este estimat la 35 milioane de euro, trebuie de asemenea să permită măsurarea proceselor asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile de încălzirea climatică.