Traficul rutier şi feroviar, aproape paralizat, după prima ninsoare

(ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images)

Sute de maşini blocate în trafic în mai multe zone ale ţării, trenuri oprite în câmp, ambulanţe care n-au mai putut ajunge la bolnavi şi localităţi rămase fără curent electric, toate acestea au fost provocate de prima ninsoare din acest an, care aproape a paralizat traficul rutier şi feroviar în mai multe judeţe, în pofida asigurărilor date de autorităţi, că zăpada nu va crea probleme majore în acest an. Cele mai mari probleme se înregistrează în judeţele Galaţi, Buzău, Vrancea, Brăila.

MOLDOVA

Botoşani

Circulaţia pe drumul european E58, care face legătura între municipiile Botoşani şi Iaşi, se desfăşoară pe un singur fir de peste 16 ore, din cauza unui TIR care blochează drumul.

Vehiculul de mare tonaj, încărcat peste sarcina maximă admisă, nu era pregătit pentru iarnă. În noaptea de marţi spre miercuri, el a derapat şi blocat circulaţia pe un sens în zona localităţii Zăiceşti.

"În zona unde un fir este blocat, circulaţia este pilotată de poliţiştii de circulaţie", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Botoşani, Vasile Gherase.

Subprefectul Paul Secrieru a solicitat închirierea unei macarale de la o firmă privată, în vederea scoaterii camionului din şanţ.

Administratorii drumurilor naţionale susţin că în judeţ nu există alte drumuri sau porţiuni de drumuri de interes naţional care să fie blocate.

Pe de altă parte, o ambulanţă nu a putut interveni, miercuri, pentru a acorda îngrijiri medicale unei măicuţe de la Mănăstirea Agafton, care a fost victima unui accident de circulaţie produs pe raza satului Agafton. Călugăriţa a fost lovită de un autoturism, însă cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu au putut ajunge la faţa locului din cauza drumului înzăpezit.

Lucrătorii de la Ambulanţă au solicitat sprijinul unui nou echipaj, care folosea o autosanitară cu tracţiune integrală, însă, înainte de a ajunge la faţa locului, măicuţa, în vârstă de 82 de ani, a fost transportată de poliţiştii de circulaţie. Ea a fost dusă la Spitalul Judeţean "Mavromati" din Botoşani, iar starea ei de sănătate este stabilă.

Galaţi

Pe DN 25, între localităţile Tudor Vladimirescu - Hanu Conachi, o coloană de maşini este blocată în trafic pe o distanţă de doi kilometri iar pe DJ242D, între localităţile Suceveni şi Băneasa sunt trei sectoare de drum a câte un kilometru blocate.

La kilometrul 41 pe DN25, în zona localităţii Vameş, traficul este blocat din cauza zăpezii viscolite şi a ambuteiajului care îngreunează intervenţia utilajelor. Sunt blocate, de asemenea, următoarele segmente de drum: DN24D Galaţi-Cuca-Băleni, DN26 Galaţi-Floteşti-Oancea, DJ 242D Suceveni-Băneasa, DJ 242E Băneasa-Roşcani, DJ242 Roşcani-Tg Bujor, DJ260 Roşcani-Vlădeşti, DJ251A Drăguşeni-Fundeanu, DJ 251J Fundeanu-Ştieţeni, DJ 251C Adam- Bursucani, DJ 251 Valea Mărului -Matca-Tecuci, DJ 521A Matca-Corod, DJ 242A Găneşti- Slivna-Bereşti-Meria, DJ242B Bereşti Meria-Pleşa, Dj242A Bereşti-Cruceanu-Bălăbăneşti, DJ242 Bălăbăneşti-DJ242C, DJ 241 Berheci - Coşiţeni, DJ252G Ţepu - Tecucelu Sec, DC 73 Poiana-Nicoreşti, DJ 242 Chiraftei-Cuca, DJ255 Cuca-Rediu, DJ251G Vârlezi-Corni, DJ 254 Iveşti-Călmăţui-Griviţa, DJ 251 Smârdan-Schela-Slobozia Conachi, DJ 253 Viile-Băleni-Cudalbi, DJ261 Scânteieşti-Frumuşiţa, DJ 240A Cerţeşti-Ghidigeni, DJ 251C Crăiesti- Smulţi-Valea Mărului, DJ 240 Ghi

digeni-Ungureni şi DJ 252 Podoleni-Cosmeşti.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă acţionează acum pentru aprovizionarea celor blocaţi în trafic cu apă şi combustibil acolo unde este nevoie.

Secţia Drumuri Naţionale are la intervenţii 15 utilaje de deszăpezire, iar serviciul Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţului acţionează cu alte 14 utilaje (autogredere, gredere semipurtate, camioane cu material antiderapant, autofreze).

Totodată, două trenuri care trebuiau să plece, miercuri, din Gara CFR Galaţi şi-au amânat plecarea, din cauza condiţiilor meteo.

Ninsoarea, viscolul şi temperaturile scăzute au determinat îngheţarea mai multor macazuri, cauze care au determinat ca acceleratul Galaţi - Bucureşti, care avea ca oră de plecare din gara Galaţi ora 14,40 şi trenul personal Galaţi - Bârlad, care ar fi trebuit să plece la ora 16,00 să rămână în gară.

Pasagerii care nu au mai putut pleca aşteaptă următoarele trenuri programate. Pentru ca toţi pasagerii să ajungă la destinaţie, trenurilor de seară li se vor ataşa mai multe vagoane, a precizat şeful Poliţiei Transporturi Galaţi, comisar şef Petrică Hahui.

Pe de altă parte, o garnitură de tren, compusă din două vagoane şi o locomotivă a ajuns, miercuri, în Gara Vameş, acolo unde erau cazaţi mai multe zeci de pasageri ai autovehiculelor blocate în trafic, încă de marţi seara, în apropierea localităţilor Piscu şi Tudor Vladimirescu.

În tren s-au urcat pasagerii autovehiculelor, inclusiv cei 53 de pensionari care se află de azi noapte, într-un autobuz, care venea dintr-o excursie, din nordul Moldovei.

Trenul urmează să mai ia sinistraţi şi din staţiile Tudor Vladimirescu şi Lieşti şi este aşteptat să ajungă la Galaţi în jurul orei 18.00.

Conducătorii auto au rămas însă în maşinile blocate pe DN 25 între Tudor Vladimirescu şi Vameşu. Pentru aceştia, în zonă a ajuns un camion al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, cu alimente şi carburanţi.

Proviziile, constând în 300 de pâini, 120 de litri de apă minerală, 200 de litri de apă plată şi câte 400 de litri de benzină şi motorină sunt împărţite şoferilor sinistraţi de către cei 11 pompieri care însoţesc autoutilitara cu ajutoare.

Vrancea

O tânără de 26 de ani din localitatea vrânceană Voetin a născut acasă, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce Ambulanţa a rămas înzăpezită.

Medicii de la Ambulanţă au asistat telefonic familia Valentinei care au ajutat-o pe gravidă să născă un băieţel.

Conform directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Vrancea, Cristian Onia, salvările nu pot merge în judeţ, asistenţa medicală putând fi asigurată doar în municipiul Focşani şi în oraşele unde există staţii ale SAJ

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis, miercuri, închiderea a trei drumuri naţionale şi a unui drum judeţean, ca urmare a viscolului puternic din Vrancea.

Este vorba despre DN 23 B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2, Caiata - Mărtineşti, DN 23 A Focşani - Ciorăşti şi DJ 204 Obrejiţa - Voetin.

Totodată, societatea Arcada din judeţul Galaţi, care a câşigat contractul de deszăpezire a drumului DN 2 L Odobeşti - Andreiaşu, a fost avertizată pentru că nu a intervenit la timp pentru a degaja zăpada de pe carosabil.

Militarii vrânceni de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată au intervenit cu două TAB-uri pentru a debloca un autocar cu 15 persoane, înzăpezit în zona localităţii vrâncene Măicăneşti, la limita cu judeţul Brăila.

În aceeaşi localitate, pe drumul DN 23 B Măicăneşti-Ciorăşti, autorităţile locale au intervenit pentru a debloca un microbuz cu 12 persoane rămas între nămeţi.

"Am intervenit cu tractoare Steyr pentru a lua oamenii din microbuzul înzăpezit. Am luat câte două persoane şi le-am transportat la Şcoala Specială din Măicăneşti unde le-am asigura câte o masă caldă şi ceai. De asemenea, avem trei tractoare, TAB-uri de la armată care intervin pentru a debloca autocarul rămas la limita cu judeţul Brăila", a afirmat primarul din Măicăneşti, Costel Necula.

Căpitanul Eugen Ciobotaru, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 8 Artilerie Mixtă a declarat că militarii au intervenit de miercuri dimineaţă când un camion al unităţii militare a transportat un echipaj medical în satul Voetin, comuna Sihlea.

"Suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Avem o unitate special pregătită pentru a interveni în astfel de situaţie. Dacă vor fi situaţii mai grave şi nu vom putea interveni cu camionul, vom apela la utilaje şenilate", a afirmat căpitanul Eugen Ciobotaru, purtătorul de cuvând al Brigăzii 8 Artilerie Mixtă.

Pe DN 23 B în apropiere de localitatea Măicăneşti sunt înzăpezite trei microbuze, patru autoutilitare, două microbuze de marfă şi un autocar, în total fiind blocate aproximativ 50 de persoane.

Tot pe DN 23 B, între Măicăneşti şi Ciorăşti, sunt blocate 18 persoane, în şase autoturisme, iar între Focşani şi Năneşti, tot pe DN 23 B, sunt blocate alte 10 autoturisme.

Pe DN 23 A între localităţile Bordeasca şi Gologanu există două autoturisme blocate.

De asemenea, sunt persoane blocate şi pe drumul judeţean 204 E - trei persoane într-o maşină, iar o altă maşină este blocată pe DJ 204 E între localităţile Petreşti şi Mirceşti.

Ca urmare a viscolului puternic şi a cantităţii mari de zăpadă care a căzut în ultimele 24 de ore mai multe drumuri naţionale şi judeţene sunt închise: DN 2R pe tronsonul Jitia - Vintileasca; DN 23 Focşani - limită cu judeţul Brăila; DN 23 A Focşani - Milcovul - Gologanu - Tătăranu; DN 23 B Măicăneşti - Ciorăşti; DN 2 N Căiata - Mărtineşti şi DN 2M Focşani - Odobeşti.

Mai sunt închise drumurile judeţene 204D Focşani - Suraia; 204C Obrejiţa - Sihlea - Voetin; 204 P Gugeşti - Oreavu; 203 H Dumitreşti - Râmnicu Sărat; 202 E Obrejiţa - Sihlea; 241 A Bogheşti - Bacău; 204 E Focşani - Vânători (blocat); 205 L - Tulnici - Păuleşti - Vrâncioaia; 205 R Focşani - Slobozia Ciorăşti (blocat); 205 C Odobeşti - Vârteşcoiu.

ISU Vrancea informează că satul Văleni din comuna Rugineşti este izolat, ca urmare a faptului că drumul comunal 27 (drumul de intrare de la E85 spre Rugineşti) este înfundat.

În cursul zilei de miercuri, cele mai multe probleme au fost semnalate pe drumul naţional Focşani - Brăila, unde au intervenit şi TAB-urile Armatei pentru a scoate oamenii din nămeţi.

Instituţia Prefectului Vrancea a convocat, pentru miercuri seara, un nou Comitet pentru Situaţii de Urgenţă.

În altă ordine de idei, nicio localitate din judeţul Vrancea nu mai are probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică deşi, miercuri dimineaţă, localităţile Dălhăuţi, Neculele, Dealul Sării şi Lupoaia erau în beznă.

Conform lui Dumitru Dănilă, directorul sucursalei Focşani a Electrica Muntenia Nord, în Vrancea mai există, la această oră, doar deranjamente individuale.

"Pentru remedierea operativă a deficienţelor au acţionat în teren 14 echipe ale SDEE Focşani", a spus Dănilă.

Suceava

Aeroportul "Ştefan cel Mare" a fost închis din cauza ninsorii, a declarat, miercuri, prefectul de Suceava. Sorin Popescu.

El a precizat că traficul pe aeroportul din Suceava va fi reluat după ce va înceta ninsoarea, când va putea fi curăţată de zăpadă pista de zbor.

Pe aeroportul Suceava operează companiile Tarom, Blue Air şi Carpat Air.

Toate drumurile din judeţul Suceava sunt deschise traficului, dar se circulă în condiţii de iarnă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Gabriel Panţâru, a declarat, miercuri, că în ultimele 12 ore doar în localităţile Ilişeşti, pe DN 17 şi Şerbăuţi, pe DJ 209 D s-a format polei, iar pe DN 17, pe raza localităţilor Vama, Pojorâta şi Sadova, drumul a fost acoperit de zăpadă. În cel mai scurt timp s-au luat măsuri de curăţare a sectoarelor de drum menţionate şi în prezent nu sunt sectoare de drum închise circulaţiei din cauza depunerii de zăpadă sau polei pe carosabil.

Au acţionat peste 120 de poliţişti cu 56 de autovehicule pentru fluidizarea traficului şi verificarea stării maşinilor. În prezent, pe drumurile naţionale şi judeţene acţionează 75 de utilaje de deszăpezire.

MUNTENIA

Buzău

Câteva sute de persoane se află înzăpezite de marţi la prânz pe DN2 E85, între localitatea Cădăruşanca, judeţul Buzău şi Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Zeci de microbuze de călători, autobuze, TIR-uri şi automobile sunt înzăpezite pe o lungime de aproape 10 kilometri, iar pasagerii sună disperaţi autorităţile locale.

"Stau la Ciocârlia împreună cu fiica mea recent operată, de marţi de la prânz. În autobuz sunt bebeluşi şi oameni suferinzi, iar cu toţi am ajuns la limita răbdării", "stau la Ciocârlia împtreună cu fiica mea recent operată, de marţi de la prânz. În autobuz sunt bebeluşi şi oameni suferinzi, iar cu toţi am ajuns la limita răbdării", a afirmat, medicul Georgeta Derieţeanu, director al Centrului de Sânge Buzău, pasager într-un autobuz de călători înzăpezit.

La rândul său, Maria Stanciu, asistent şef la Staţia de Salvare Buzău, a declarat pentru AGERPRES că "ambulanţa a fost trimisă de mai multe ori în zona Căldăruşanca în urma unor semnale disperate, dar s-a întors".

"Oamenii stau de peste 24 de ore în câmp, li s-a terminat bateria de la maşină, nu au apă şi alimente", a mai spus Maria Stanciu.

Potrivit sursei citate, un caz grav este cel al unei tinere de 21 de ani cu astm bronşic, dar şi a unor bebeluşi blocaţi cu părinţii în autoturisme care nu mai au lapte şi lucruri de schimb.

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, a declarat pentru AGERPRES, că probelemele au apărut la limita cu judeţul Ialomiţa.

"În ceea ce ne priveşte am suplimentat numărul utilajelor de deszăpezire, avem în zonă 35 de jandarmi care oferă ceaiuri şi alimente, dar vremea nu ne-a ajutat", a mai spus prefectul.

Traficul pe DN 2 E85, pe sensul Râmnicu Sărat către Buzău a fost reluat miercuri începând cu ora 15,00.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău, pe drumurile naţionale şi judeţene din judeţul Buzău este permis doar accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mică de 7,5 tone, iar conducătorii auto sunt rugaţi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor, pentru a nu se înregistra evenimente rutiere.

DN 2 E85 continuă să fie blocat între localităţile Căldăruşanca, judeţul Buzău, şi Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Peste 100 de persoane blocate în trafic de aproape 30 de ore, pe DN 2 E85, în zona Căldăruşanca - Urziceni, au fost transportate de jandarmi la Hanul Ovidiu.

Căpitanul Ciprian Ene, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, a declarat pentru AGERPRES că "cei mai mulţi sunt copii şi persoane suferinde".

Potrivit sursei citate, cei 35 de jandarmi care acţionează de marţi după-amiază în zonă au deszăpezit şi repus în circulaţie şi 120 de autovehicule pe sensul de mers Urziceni-Buzău, acţiunea fiind continuată şi în această noapte.

Peste 150 de persoane blocate de nămeţi în localitatea buzoiană Caragele au fost cazate, miercuri seară, la căminul cultural din localitate, dar primăria nu le poate asigura hrana.

Oamenii, în majoritate navetişti, dar şi copii sau bătrâni, circulau spre satele Ruşeţu şi Luciu, dar cele patru autobuze au rămas înzăpezite în apropiere de satul Caragele. Ei urmează să înnopteze la localnici, dar cei mai mulţi la căminul cultural din localitate.

Mircea Frăţilă, primarul comunei Luciu, a declarat pentru AGERPRES că "pâinea şi alte alimente de bază de la magazinele din sat s-au epuizat chiar şi pentru localnici, iar noi nu avem alte posibilităţi".

Potrivit sursei citate, autorităţile locale au luat legătura cu Prefectura care a promis trimiterea în cursul serii a unei maşini cu alimente, dar din cauza ninsorii şi a viscolului nu se ştie dacă transportul va ajunge la destinaţie.

Brăila

Circulaţia autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone a fost restricţionată prin ordin al prefectului de Brăila, Dumitru Popa, pe DN 22 Râmnicu-Sărat - Grădiştea - Brăila, DN 23 Olăneasca - Brăila şi DN 2B Buzău - Brăila, din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, inspector Jenel Şogor, conducătorii auto care doresc să ajungă în Bucureşti pot circula doar pe DE 584 Brăila - Bărăganu - Slobozia - Urziceni - Bucureşti.

"Pentru punerea în aplicare a restricţiilor, au fost instituite şase microfiltre. Poliţiştii brăileni recomandă şi celorlalţi participanţi la trafic să evite traseele lungi, pentru că există pericolul ca şoselele să se blocheze pe fondul ninsorii abundente şi al viscolului, cu toate că utilajele de deszăpezire acţionează de aseară", a declarat Jenel Şogor.

De asemenea, DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat rămâne în continuare închis din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente, traseul fiind deviat de un echipaj al serviciului Poliţiei Rutiere pe Drumul Judeţean 221 Romanu - Gemenele - Râmnicelu - Şuţeşti.

Pe DE 584 şi DN 2B vizibilitatea este redusă, respectiv 3-5 metri în afara localităţii, este viscol puternic, iar autorităţile acţionează cu utilaje pentru deblocare.

În municipiul Brăila au fost instituite şase patrule auto şi peste 60 de poliţişti supraveghează traficul şi acordă sprijin şi îndrumare conducătorilor auto.

Călăraşi

Transportul feroviar pe ruta Bucureşti - Constanţa şi retur se desfăşoară cu întârzieri de zeci de minute.

Întârzierile sunt cauzate de ruperea firului de contact din zona localităţii Săruleşti, care alimenta locomotivele pe curent electric.

În prezent, sunt anulate trei trenuri, iar celelalte trenuri au întârzieri de la 120 la 200 de minute. Locomotivele care funcţionau pe bază de curent electric au fost înlocuite cu cele de tip Diesel, astfel încât să se poată circula pe aceste rute.

Pe de altă parte, şapte localităţi din judeţul Călăraşi vor rămâne şi în cursul nopţii de miercuri spre joi fără curent electric, a declarat, miercuri, inginerul şef al zonei de reţea Călăraşi, Valentin Deculescu.

"Din cauza poleiului şi a vântului puternic mai mulţi stâlpi ce susţineau cablurile electrice s-au rupt, iar aceste probleme nu se pot rezolva foarte repede", a precizat acesta.

Localităţile care vor rămâne fără curent electric sunt Plevna, Mihai Viteazu, Înfrăţirea, Valea Argovei, Ştefan Vodă, Independenţa şi Dragalina.

Echipele de intervenţie sunt pe teren şi încearcă să remedieze cât mai curând problemele cauzate de viscol .

Gorj

Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Târgu-Jiu a intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru deszăpezirea drumurilor din judeţul Gorj cu 46 autoutilaje şi au fost răspândite 265 tone material antiderapant, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, şeful SDN, Dumitru Leuştean.

Potrivit acestuia, Secţia de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu are în administrare 460 de kilometri de drum, din care 380 de kilometri pe raza judeţului Gorj, 46 de kilometri pe raza judeţului Mehedinţi, 20 de kilometri în judeţul Vâlcea şi 14 kilometri în Hunedoara.

"Pentru sezonul rece din acest sfârşit de an, avem un stoc de 4.772 tone de nisip şi 1.445 tone de sare. De asemenea, avem 72 de autoutilaje pentru intervenţie şi 14,1 tone de motorină. Au mai fost montate 410 indicatoare specifice sezonului rece conform planului de iarnă", a precizat Dumitru Leuştean.

Şi reprezentanţii Întreprinderii Judeţene de Drumuri şi Poduri Gorj s-au pregătit pentru sezonul de iarnă, având în stoc, în prezent, peste 12.000 tone de nisip, 300 tone de sare şi de 45 tone de clorură (Defrost). De asemenea, ÎJDP Gorj a montat 18 indicatoare specifice sezonului rece, iar pentru cele 57 de utilaje pentru intervenţie există un stoc de 30 de tone de motorină.

Reprezentanţii unităţii au precizat că reţeaua de drumuri publice judeţene este constituită dintr-un număr de 34 drumuri, cu o lungime totală de 837 kilometri.

Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a precizat că pe majoritatea arterelor de pe raza judeţului Gorj se circula în condiţii de iarnă.

"Nu există tronsoane de drum închise circulaţiei, traficul rutier desfăşurându-se în parametri normali pentru această perioadă", a spus Daniel Tică.

Judeţul Gorj se află sub atenţionare de cod galben de ninsoare şi viscol până joi la ora 18.00. În prezent, ninge pe toata raza judeţului, zăpada ajungând să măsoare, în majoritatea localităţilor, aproximativ 3-4 centimetri.

Giurgiu

Pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Giurgiu se circulă în condiţii de iarnă şi se acţionează permanent cu materiale antiderapante, fiind mai multe situaţii în care autotiruri şi autoturisme au derapat şi a fost necesară intervenţia autorităţilor pentru repunerea lor în trafic.

"Pentru sprijinirea activităţii de deszăpezire, în judeţul Giurgiu acţionează 23 de poliţişti rutieri şi 55 de poliţişti de la structurile de ordine publică care îi îndeamnă pe şoferi să circule cu viteză redusă şi să evite manevrele bruşte", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, Cornel Vasilache.

Totodată, poliţiştii şi administratorii drumurilor din judeţ au intervenit pentru repunerea în trafic a două autotiruri şi a trei autoturisme care din cauza carosabilului acoperit cu polei au derapat.

Circulaţia pe Drumul Naţional 5 Giurgiu-Bucureşti a fost restricţionată pentru camioane timp de aproximativ două ore până la finalizarea acţiunii utilajelor cu material antiderapant.

Până la această oră nu au fost raportate autoturisme blocate în trafic sau drumuri închise circulaţiei din cauza zăpezii şi a poleiului, dar trenurile care circulă pe relaţia Sofia-Bucureşti şi Giurgiu-Videle au întârzieri cuprinse între 20 şi 75 de minute.

Ialomiţa

Drumul Naţional 2C Amara şi până la limita cu judeţul Buzău a fost deblocat, circulaţia rutieră fiind reluată.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe acest drum a fost instituit, începând de marţi seară, un filtru al Poliţiei Rutiere pentru restricţionarea accesului tuturor autovehiculelor care se deplasează înspre judeţul Buzău.

Măsura fusese luată ca urmare a întreruperii circulaţiei pe acest sector de drum de către poliţiştii buzoieni, pe fondul apariţiei poleiului şi a riscului sporit de accidente.

Peste 80 de maşini aflate pe Drumul European 85 (DN2 Urziceni - Buzău), tronson închis circulaţiei rutiere din cauza zăpezii, au fost deblocate şi aduse în municipiul Urziceni, operaţiune efectuată cu ajutorul a trei autovehicule de teren şi a unui camion al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa.

În pofida recomandărilor adresate celor blocaţi în trafic de reprezentanţii autorităţilor prezente în zonă, de a se întoarce în municipiul Urziceni, unde cu sprijinul Primăriei Urziceni li se va asigura cazarea la unul dintre căminele liceelor din localitate, există mulţi conducători auto care refuză propunerea poliţiştilor, insistând să rămână în trafic şi să-şi continue deplasarea.

Activităţile de deblocare continuă pe toate drumurile din judeţ unde traficul rutier a fost întrerupt, acţionându-se în comun cu Secţia de Drumuri Naţionale şi Judeţene Ialomiţa.

De asemenea, un alt transport cu ajutoare, constând în alimente, ceai, apă şi pături, a fost dislocat în zonă, jandarmii şi reprezentanţii ISU urmând să le împartă persoanelor blocate în maşini.

Drumul Naţional 1 D Urziceni - Ciorani, judeţul Prahova, a fost deblocat, începând cu ora 14.00, circulaţia rutieră fiind reluată.

Pe celelalte drumuri naţionale, judeţene sau comunale pe care există probleme se acţionează în comun cu Secţia de Drumuri Naţionale şi Judeţene Ialomiţa.

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, din cauza poleiului de pe partea carosabilă, pe Autostrada Soarelui, pe sectorul cuprins între localităţile Drajna şi Feteşti, anunţă Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

De asemenea, se precizează faptul că se împrăştie material antiderapant, conducătorii auto fiind sfătuiţi să conducă prudent şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Drumul Judeţean 201 Brazii - Nucii şi Drumul Comunal Sineşti - Livedea au fost deblocate, fiind redate circulaţiei.

Dacă miercuri dimineaţă, pe 12 drumuri din judeţ nu se putea circula, pe parcursul zilei au fost redate circulaţiei DN2C Amara - până la limita cu judeţul Buzău, DN1D Urziceni - Ciorani, DJ 201 Brazii - Nucii şi drumul comunal Sineşti - Livedea, rămânând ca, pe celelalte drumuri naţionale, judeţene sau comunale pe care există probleme să se acţioneze în comun cu Secţia de Drumuri Naţionale şi Judeţene Ialomiţa pentru deblocarea acestora - DN2 Cotorca - Buzău, DJ 101 C Moviliţa - Dridu, DJ 214 Fierbinţi - Maia, DJ 203 Valea Măcrişului - Grindu, DJ 302 Moviliţa - Roşiori, DJ 203I Valea Măcrişului - Gârbovi, DJ 201 Borăneşti - Axintele, DJ 313 Axintele - Horia.

Olt

Circulaţia rutieră pe drumurile judeţene 653, în zona Crăciunei, 546 în comuna Verguleasa şi 703C în localităţile Poganu-Spătaru se desfăşoară pe un singur sens şi pe alte nouă drumuri judeţene se lucrează la deszăpezire, dar în judeţul Olt nu sunt drumuri blocate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, în prezent, pe drumurile din judeţul Olt se circulă în condiţii de iarnă şi nu sunt drumuri naţionale sau judeţene blocate, pe drumurile judeţene acţionându-se cu 35 de utilaje de deszăpezire, iar pe cele naţionale cu 24 de utilaje şi cu material antiderapant.

Pe drumurile naţionale este un strat de zăpadă tocată de unu-doi centimetri mai puţin pe DN 54 Caracal-limita judeţului Teleorman şi DN 54 A Corabia-limita judeţului Dolj, aceste două artere rutiere fiind deja deszăpezite.

Pentru prevenirea blocajelor în trafic, poliţiştii verifică autovehiculele pentru a se asigura că sunt corespunzător echipate de iarnă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Claudia Radu, a anunţat că în oraşele din judeţ, dar şi în unele localităţi rurale echipaje de la SPR Olt verifică autovehiculele cu tonaj mare (peste 3,5 tone) dacă au cauciucuri de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată şi saci de nisip şi le amintesc conducătorilor auto că trebuie să aibă maşinile dotate corespunzător de iarnă.

Prahova

Drumul Naţional 1 D, care începând de marţi seara era blocat în comuna prahoveană Albeşti, care face legătura cu oraşul Urziceni, a fost deblocat, traficul desfăşurându-se normal, a declarat pentru AGERPRES Valerian Manta, şeful Serviciului Drumuri Naţionale Ploieşti.

În cursul dimineţii de miercuri, pe acest drum naţional s-a intervenit cu cinci utilaje pentru deblocare.

Este posibil să fie deblocat total şi DN 1 B, de pe raza comunei Albeşti, fiind un drum de legătură cu judeţul Buzău şi pe care acum se circulă alternativ pe o singură bandă.

Localităţile afectate în continuare de căderile masive de zăpadă care au determinat închiderea unor drumuri judeţene sunt Albeşti Paleologul, Baba Ana, Fulga, Colceag, Ceptura, Fântânele, Boldeşti Grădiştea, Gura Vadului şi Bucov.

Pe drumurile judeţene se intervine cu 32 de utilaje, fiind împrăştiate 500 de tone de material antiderapant, a precizat Antoaneta Varga, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Prahova.

Tulcea

Ieşirea din oraşul tulcean Măcin este în continuare blocată din cauza zăpezilor căzute în noaptea de marţi spre miercuri, autorităţile oferindu-le hrană şi cazare celor 81 de persoane nevoite să înnopteze în zonă.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Tulcea, locotenent colonel Florin Başcău, a declarat pentru AGERPRES că în momentul de faţă pentru deblocarea autoturismelor intervin atât lucrători ISU, cât şi jandarmi şi angajaţi ai societăţii Drumuri Judeţene şi ai secţiei Tulcea a societăţii Drumuri Naţionale.

"Din cele 81 de persoane blocate în apropiere de Măcin, 77 au fost evacuate din autoturisme şi acum se află la un hotelul din localitate şi la case particulare. Alţi patru şoferi au refuzat să îşi părăsească maşinile, pentru că în acestea se află diferite bunuri, dar au primit din partea primăriei şi a persoanelor private hrană şi băuturi calde, astfel că viaţa lor nu este în pericol", a afirmat inspectorul şef al ISU.

Locotenent colonelul Başcău a mai spus că încă din noaptea de marţi spre miercuri se intervine în zonă, însă acţiunea autorităţilor este îngreunată din cauza viscolului.

"Din păcate, în continuare vântul viscoleşte zăpada, astfel că finalul deszăpezirii nu este chiar atât de aproape", a precizat inspectorul şef al ISU.

În apropiere de Măcin sunt blocate, potrivit ISU, 34 de autoturisme, patru autoutilitare de transport marfă, două microbuze care transportau persoane, şase autocamioane, o cisternă şi un autocamion de mare tonaj, în aceste autovehicule aflându-se 81 de persoane printre care o femeie gravidă şi trei copii, în vârstă de două luni, de doi ani şi, respectiv, de 5 ani.

În noaptea de marţi spre miercuri, aceste persoane au fost cazate în sala de şedinţe a Primăriei Măcin, în hotelulul din oraş, dar şi în locuinţe particulare, miercuri dimineaţa ele încercând fără succes să îşi recupereze maşinile din zăpadă.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) din Tulcea a decis miercuri după-amiază să blocheze drumul naţional 22D Tulcea-Măcin în apropiere de localitatea Cerna.

Purtătorul de cuvânt al IPJ, Daniela Condrea, a declarat pentru AGERPRES că decizia a fost luată pentru a preveni apariţia unor probleme în cazul persoanelor care doresc să ajungă în judeţul Brăila parcurgând această rută.

"Din păcate, intrarea în oraşul Măcin continuă să fie blocată, acţiunea tuturor echipajelor fiind îngreunată de viscolul care formează dopuri de zăpadă de drumul naţional", a afirmat reprezentantul IPJ.

În apropiere de Măcin sunt blocate, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 34 de autoturisme, patru autoutilitare de transport marfă, două microbuze care transportau persoane, şase autocamioane, o cisternă şi un autocamion de mare tonaj, în aceste autovehicule aflându-se 81 de persoane printre care o femeie gravidă şi trei copii, cu vârsta de două luni, de doi ani şi, respectiv, de 5 ani.

În noaptea de marţi spre miercuri, aceste persoane au fost cazate în sala de şedinţe a Primăriei Măcin, în hotelul din oraş, dar şi în locuinţe particulare, miercuri dimineaţa ele încercând fără succes să îşi recupereze maşinile din zăpadă, astfel că ele se află în continuare fie la hotel, fie la persoane private din Măcin.

Teleorman

Peste 40 de localităţi rurale teleormănene şi cartiere din municipiul Roşiorii de Vede sunt nealimentate cu energie electrică din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, se arată într-un comunicat remis AGERPRES miercuri de către Departamentul de relaţii publice al CEZ România.

Între aşezările rurale rămase fără energie electrică se află Rădoieşti, Sfinţeşti, Săceni, Vedea, Dideşti, Scrioaştea, Stejaru, Balaci, Mereni, Moşteni, Crevenicu şi Năsturelu.

O situaţie deosebită se înregistrează în municipiul Roşiorii de Vede, unde în urma unei avarii la staţia electrică mai sunt 20 de posturi de transformare nealimentate.

Aici, ca şi în restul localităţilor cu astfel de probleme, echipe de intervenţie ale CEZ Distribuţie acţionează pentru remedierea avariilor şi reluarea furnizării energiei electrice către toţi consumatorii - se mai precizează în comunicat.

TRANSILVANIA

Alba

Drumul Naţional 1 (DE 81) este blocat între oraşele Teiuş şi Aiud, după ce utilajul de deszăpezire care ar fi trebuit să intervină în zonă a luat foc, miercuri seară, în urma unei defecţiuni tehnice.

Potrivit directorului "Drumuri Naţionale"- Alba, Ovidiu Popa, se estimează ca până la ora 19,00 să se reia traficul, în zonă fiind adus un alt utilaj pentru îndepărtarea poleiului şi a zăpezii.

Pe tronsonul respectiv, unul intens circulat şi care face legătura cu judeţul Cluj, s-a format o coloană de maşini, oamenii aşteptând deblocarea circulaţiei.

Covasna

Drumul Naţional 13 E, ce face legătura între staţiunea Covasna şi localitatea Reci, a fost redeschis circulaţiei rutiere miercuri la prânz, după ce a fost blocat timp de câteva ore din cauza zăpezii şi a viscolului.

În timpul nopţii, pe acest tronson au rămas înzăpezite mai multe autoturisme, dar pasagerii au fost recuperaţi şi cazaţi în localităţile Reci şi Boroşneu.

Cinci persoane din judeţul Braşov au înnoptat în locuinţa unui agent de Poliţie din Boroşneu, iar alte trei persoane au dormit în incinta Postul de Poliţie din aceeaşi localitate.

Alte 25 de persoane surprinse de viscol în trafic în apropierea comunei Reci au fost cazate peste noapte la căminul cultural din localitate.

În cursul dimineţii de miercuri a fost restabilită şi alimentarea cu energie electrică a localităţilor Hătuica şi Mărtănuş, după ce curentul fusese întrerupt din cauza viscolului puternic.

În ultimele 24 de ore a nins aproape continuu în judeţul Covasna, dar la ora actuală nu se mai înregistrează blocaje pe niciunul dintre drumurile naţionale şi judeţene, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne