Partidul "Pentru Patrie" pregăteşte pichetări pentru protejarea Roşiei Montane

Partidul "Pentru Patrie" a lansat, sâmbătă, o campanie pentru protejarea Roşiei Montane, intenţionând să organizeze mitinguri, conferinţe şi chiar pichetări ale sediului Guvernului sau Preşedinţiei, pentru a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică exploatarea cu cianuri.

"Este începutul unei campanii mai ample, care va cuprinde conferinţe, pichetări, manifestaţii de stradă, împărţirea de pliante, cu scopul informării opiniei publice, antrenării acesteia în luarea de poziţie pentru oprirea acestui proiect considerat distructiv pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea oamenilor, dar şi nerentabil pentru statul român", a spus secretarul general al Partidului "Pentru Patrie", Florin Dobrescu.

El a adăugat că formaţiunea pe care o reprezintă intenţionează să picheteze Ministerul Economiei, Guvernul şi Preşedinţia, apreciind că Traian Băsescu are o obligaţie morală majoră în oprirea acestui proiect.

"În timpul campaniei electorale, domnia sa, pe bună dreptate, a făcut referire în repetate rânduri la interesele clicii opoziţiei de a vinde - spunea domnul preşedinte - şi ultimele resurse şi întreprinderi rentabile din această ţară. Or, este straniu ca tocmai partidul de guvernământ să pună acum în discuţie vânzarea pe nimic a aurului de la Roşia Montana", a spus Florin Dobrescu.

În cadrul conferinţei "Roşia Montană rezistă! Tu ce faci?", organizată împreună cu Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politic Luptători Anticomunişti, Dobrescu a apreciat că fiecare cetăţean trebuie să se implice, se reacţioneze în faţa riscului unei exploatări cu cianuri la Roşia Montana.

"Vom lua atitudine. Astăzi suntem o mână de oameni, mâine vom fi mai mulţi", a adăugat el.

Secretarul general al Partidul "Pentru Patrie" a apreciat că proiectul privind exploatarea de la Roşia Montana a fost demarat în 1999 "într-o totală lipsă de transparenţă", contrar principiilor care ar trebui să caracterizeze o democraţie.

"Mi se pare semnificativ faptul că, dacă contractul cu Gold Corporation şi principalele aprobări au fost demarate în timpul guvernării CDR-USD, cu contribuţia majoră a domnului Radu Berceanu, ele au continuat, fără niciun fel de problemă, au fost preluate din mers de guvernul Adrian Năstase după anul 2000", a mai spus el.

În opinia sa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deşi a anunţat imediat după intrarea la guvernare că nu va fi de acord cu proiectul, în ultima perioadă pare să îşi nuanţeze poziţiile.

El a mai spus că "certificatul de naştere al poporului român" se află în siturile arheologice de la Roşia Montana.

Ciprian Neţoiu, membru al aceluiaşi partid, a declarat că deşi Roşia Montana Gold Corporation declară că programul va crea 600 de locuri de muncă, proiectul va avea o durată de doar 17 ani.

"Exploatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montana nu se va face prin galerii subterane, aşa cum s-a făcut până acum, ci prin decopertarea munţilor cu ajutorul dinamitei şi al excavatoarelor, distrugând astfel habitatul existent. În urma exploatării vor rămâne imense cratere în mijlocul munţilor şi nişte lacuri pline cu cianură şi alte substanţe toxice, rezultate din procesul tehnologic de separare a aurului şi argintului de celelalte metale prezente în minereu", a declarat el, adăugând că mineritul s-ar putea face prin galerii subterane.

A mai spus că profitul statului român va fi doar de 1,8 miliarde de dolari, diminuat mult de efectele poluării mediului.

În cadrul conferinţei, prof dr. Vasile Boroneanţ a vorbit despre valoarea zonei din punct de vedere arheologic, în timp ce prof. univ. Ion Brad, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a prezentat efectele nocive ale poluării asupra organismului uman.




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură