Turneul european 2010 al Companiei Shen Yun Performing Arts - De ce nu si la Bucuresti?

Artistii sunt aplaudati la finalul celui de-al doilea spectacol al Companiei Shen Yun Performing Arts sustinut la Teatrul National din Bucuresti in 8 aprilie 2008.
Artistii sunt aplaudati la finalul celui de-al doilea spectacol al Companiei Shen Yun Performing Arts sustinut la Teatrul National din Bucuresti in 8 aprilie 2008. (Jan Jekielek / The Epoch Times)
Epoch Times România
08.05.2010

Shen Yun Performing Arts, compania numarul unu in lume in arta muzicii si dansului clasic chinez, a luat nastere din dorinta de a reinvia adevarata mostenire culturala a Chinei, distrusa de Revolutia Culturala si de peste 60 de ani de regim comunist. Compania are sediul la New York si este independenta de regimul comunist chinez. Legendele prezentate in spectacol, cu radacini adanci in cultura chineza, de la cele din traditiile budiste si taoiste antice, pana la cele din China zilelor noastre, cum ar fi persecutia impotriva Falun Gong, evoca mesaje pozitive despre virtute, compasiune si taria spiritului uman, educand publicul, inspirandu-l si inaltandu-l spiritual. (http://ro.ShenYunPerformingArts.org/)

Incepand din 2006, uimitoarele spectacole Shen Yun au incantat milioane de oameni din intreaga lume, atingand culmile aprecierii publicului, artistilor si criticilor de specialitate, intr-o perioada foarte scurta de timp. Reprezentatiile au avut si au loc pe cele mai renumite scene ale lumii.

Pe 24 februarie a.c., Dl. Edward McMillan Scott (vicepresedinte al PE) a gazduit, pentru cel de-al treilea an consecutiv, o receptie la Parlamentul European din Bruxelles, in cinstea Companiei Shen Yun Performing Arts, cu ocazia deschiderii turneului european programat sa treaca in 2010 prin 15 tari ale vechiului continent, printre care si Romania. Shen Yun a oferit deja publicului roman, in 2008, doua spectacole magnifice la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti (TNB) care s-au bucurat de un succes rasunator.

Asociatia Falun Dafa Romania, organizatorul celor patru spectacole de la Bucuresti, programate pentru sfarsitul lunii mai a.c., la Palatul National al Copiilor, a semnat pe 15 decembrie 2009 un contract de inchiriere a salii de spectacole a PNCB. La sugestia directiunii PNCB, Asociatia a trimis inca din 12 noiembrie 2009, o scrisoare de intentie Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului in subordinea caruia se afla sala. Desi se primisera asigurari ca avizul Ministerului este doar o formalitate, la inceputul lunii ianuarie 2010, aceasta institutie a raspuns Asociatiei printr-un aviz nefavorabil si nejustificat.

A urmat o perioada in care Asociatia a fost amenintata de conducerea salii cu rezilierea contractului daca nu va furniza in cateva zile avize favorabile de la nenumarate Ministere si institutii. La prima verificare cu institutiile in cauza (cu exceptia Ministerului Educatiei), acestea nici nu auzisera de asemenea avize, afirmand ca nu exista nicio baza legala pentru eliberarea lor. In spatele tuturor acestor obstacole se afla Ambasada Chinei la Bucuresti care a facut presiuni la Ministerul Afacerilor Externe pentru oprirea reprezentatiilor Shen Yun, fapt evident intrucat, dupa cum am aflat mai tarziu, scrisoarea de intentie a Asociatiei fusese directionata catre MAE si Ambasada Chinei (desi Compania Shen Yen este din New York!).

Ambasada Chinei a incercat sa intervina si in 2008, la TNB. Spectacolele nu au fost anulate atunci, deoarece se suprapuneau cu summitul NATO din Capitala, astfel ca interventia ambasadei a fost tardiva, aceasta nemaireusind sa-l opreasca. Insa drept consecinta, in 2009, directia TNB nu a mai aprobat inchirierea salii de catre Asociatie pentru spectacolele Shen Yun din turneul european 2009. Aceste presiuni se fac in toata lumea de catre statul comunist chinez (de exemplu anul acesta in Austria, Germania si in 2009 in Suedia), insa guvernele acestor tari au rezistat la aceste amenintari si presiuni, dand astfel posibilitatea publicului de a viziona si in acest an splendidele spectacole Shen Yun.

Multe personalitati, atat din Romania, cat si din strainatate si-au oferit sprijinul pentru a ne putea bucura si la Bucuresti de reprezentatiile spectacolului Shen Yun. Acestia au trimis scrisori, i-au telefonat sau l-au interpelat in Parlament pe Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru ca acesta sa revina asupra avizului sau negativ. Printre cei care s-au implicat in acest demers au fost europarlamentarii Renate Weber, Monica Macovei, George Becali, Traian Ungureanu, Sogor Csaba, Laslo Tokes si asistentii acestora, vicepremierul Marko Bela, deputata Sanda Ardeleanu, vicepresedinta senatului Anca Boagiu, senatoarea Sorina Placinta, secretarul de stat pentru cultura Simona Tanasescu, fostul parlamentar canadian nominalizat in 2010 la premiul Nobel pentru pace, Hon. David Kilgour, co-presedinta ONG-ului SIRDO, Lucia Humeniuc, Oscar Berger redactorul ziarului Timisoara, postul de televiziune Prima TV si ziarul The Epoch Times (partenerul media international al Shen Yun Performing Arts).

Asociatia a cerut in mod direct si ajutorul Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, Premierului Emil Boc si Ministrului Culturii, Kelemen Hunor — in speranta ca acestia vor sprijini varianta alternativa de a sustine spectacolul la TNB. Insa aceste solicitari s-au izbit de un zid birocratic: raspunsul Institutiei Prezidentiale a fost de a-i trimite pe reprezentantii Asociatiei inapoi la Ministerul Educatiei, iar Ministerul Culturii nici macar nu a acordat o audienta.

Pe scurt, in ciuda eforturilor sustinute ale tuturor celor pentru care democratia inca mai reprezinta ceva, care respecta Constitutia Romaniei si arta adevarata fara frontiere, situatia a ramas neschimbata. Astazi nu se mai poate tine spectacolul la Bucuresti, Romania autoexcluzandu-se de pe harta culturala a Europei la presiunea unei puteri comuniste straine. Arta cedeaza politicii, muzele tac in fata intereselor economice. Oare asta si-au dorit eroii revolutiei?

In schimb, alaturi de marile orase ale Europei (Amsterdam, Bruge, Frankfurt, Lausanne, Lyon, Bregenz, Dublin, Stockholm, Linköping, Oslo, Dresda, Viena, Brno, Paris, Leuvain-La-Neuve - Bruxelles, Neuchatel, Istanbul, Atena, Torino, Łodz) in care pot fi vizionate spectacolele SHEN YUN in acest an, stau acum Chisinaul (cu reprezentatii pe 25-26 mai a.c.) si Odesa (28 mai a.c).

Si atunci ne intrebam din nou: de ce nu si la Bucuresti?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor