Regimul chinez pune sub presiune Moldova pentru a-si inchide portile pentru Shen Yun

Epoch Times România
26.05.2010

Chisinau, Republica Moldova - Teatrul National de Opera si Balet din Republica Moldova si-a inchis usile pentru spectacolele companiei Shen Yun Performing Arts, programate sa aiba loc marti si miercuri 25-26 mai, incalcand astfel contractul pe care-l are cu organizatorul spectacolelor.

In timpul turneului pe care trupa il efectueaza in jurul lumii, cuprinzand spectacole in peste 20 de tari, companiei de dans i-a fost refuzat accesul in cladirea teatrului pe 25 mai, chiar in ziua in care spectacolul ar fi avut premiera in Republica Moldova.

Prezentatorul local, Asociatia Falun Dafa Moldova, nu a primit nicio explicatie pentru refuzul Teatrului. Administrarea teatrului a refuzat categoric sa vorbeasca cu Asociatia, sau cu directorul companiei Shen Yun, au declarat reprezentanti ai Asociatiei Falun Dafa. Cererile postului national de televiziune din Moldova, Pro TV de interviu au fost respinse ferm, conform declaratiilor martorilor. Acelasi rezultat l-au avut demersurile reporterilor Epoch Times.

In zilele premergatoare incidentului, ambasadorul chinez in Republica Moldova a facut presiuni asupra ministrului moldovean al Culturii, Boris Focsa, si asupra directorului Teatrului National, Valeria Seican, pentru a anula spectacolul, conform declaratiei Tatianei Chiriac, Presedintele Asociatiei Falun Dafa din Moldova.

Cei doi oficiali i-au spus doamnei Chiriac ca ambasadorul chinez i-a amenintat cu consecintele economice in cazul in care spectacolul va avea loc, a declarat ea ziarului The Epoch Times.

Presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a sustinut spectacolele Shen Yun, conform declaratiei dnei Chiriac, asa cum a facut de altfel si directoarea teatrului, Valeria Seican, care a promis sa reziste presiunii ambasadei chineze.

"Cu toate acestea, ea a cedat in ultimul moment", a remarcat doamna Chiriac. Nici unul dintre oficiali nu au fost disponibil pentru comentarii.

De cand Shen Yun si-a inceput turneele, au existat mai multe incidente in care diplomati chinezi au incercat sa puna sub presiune teatrele unde urmau sa aiba loc spectacolele sale, precum si guvernele respective, carora li s-a cerut anularea spectacolelor. Blocajul de la Chisinau apare dupa ce diplomatii comunisti de la Beijing au fortat anularea spectacolelor Shen Yun din Odesa, Ucraina, programate pentru vineri 28 mai a.c.

O multime de demonstranti s-a adunat marti pentru a doua oara in fata cladirii Guvernului Republicii Moldova pentru un apel pasnic.

"Luati atitudine, teatrul refuza sustinerea spectacolului" si, "Ambasada Chinei se teme de un spectacol" au fost exemple de mesaje de pe bannerele afisate de cei care s-au adunat pe 25 mai in fata sediului Teatrului si a Guvernului Republicii Moldova pentru a sprijini Shen Yun.

De la trimisul nostru special, Lidia Melinte

The Epoch Times este onorat sa fie sponsor al Shen Yun Performing Arts. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati ro.shenyunperformingarts.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor