Rusia amana distrugerea armelor chimice din motive financiare

Rusia va rata termenul de eliminare a stocurilor de arme chimice - 2012 — din cauza reducerilor bugetare cauzate de criza financiara mondiala, a declarat luni o regiune din Rusia implicata in procesul de dezarmare.

Kremlinul pregateste un decret al guvernului federal care va impinge termenul pana in 2015. Moscova a informat Statele Unite si alte tari semnatare ale Conventiei Privind Armele Chimice despre intarziere, conform declaratiei guvernului regiunii Kirov.

Pactul, din 1997, obliga natiunile sa-si elimine stocurile de arme chimice pana in 2012. Statele Unite si Rusia, de departe cele mai mari detinatoare de arme chimice, si-au reafirmat angajamentul fata de termenul limita de anul trecut, in ciuda preocuparilor legate de criza economica globala.

Potrivit declaratiei publicate pe site-ul guvernului regiunii Kirov, seful departamentului responsabil de punerea in aplicare a pactelor internationale din cadrul Ministerului Industriilor, a declarat ca va face publica amanarea la o reuniune a comisiei pentru dezarmare chimica.

Oficialul, Viktor Kholstov, n-a putut fi contactat pentru comentarii. Potrivit declaratiei regiunii Kirov, Kholstov a afirmat ca finantarea pentru dezarmarea chimica, atat straina cat si rusa, a fost in scadere din cauza crizei financiare.

"In legatura cu aceasta, o hotarire de Guvern privind amanarea datei de finalizare a programului 2012 catre 2015 este in curs de pregatire. Toti membrii conventiei ... au fost informati despre aceasta schimbare", a spus el, citat de Reuters.

Pana la 12 iulie, Rusia a distrus peste 19150 tone de arme chimice, sau 47,9% din stocurile sale, conform declaratiei.

Regiunea Kirov din nord-estul Moscovei gazduieste uzina Maradikovski, una dintre cele trei instalatii implicate in eliminarea armelor chimice ale Rusiei.

Statele Unite au contribuit in mare masura la programe de eliminare a armelor ruse de distrugere in masa, de la prabusirea din 1991 a Uniunii Sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe