Iranul avertizeaza impotriva unui atac al uzinei sale nucleare

Ministrul de externe iranian, Ali Akbar Salehi.
Ministrul de externe iranian, Ali Akbar Salehi. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Iranul a avertizat, marti, ca orice atac asupra instalatiilor sale nucleare va fi tratat ca o crima "internationala".

Seful agentiei nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, a emis avertizarea intr-un interviu cu mass-media iraniana, la numai cateva zile inainte ca tara sa sa se pregateasca sa inceapa alimentarea unui reactor construit de Rusia.

Iranul a programat lansarea operationala a centralei Bushehr pe 21 august. Reactorul sau foloseste combustibil livrat de Rusia. Uzina este programata sa inceapa generarea de energie electrica cateva zile dupa aceea.

Iranul a declarat ca procesul va fi supravegheat de observatori din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) organism de monitorizare a activitatilor nucleare al ONU.

Iranul a fost tinta unor patru runde de sanctiuni ONU pentru programul sau nuclear, despre care Statele Unite si alte puteri occidentale sustin ca are scopuri militare. Teheranul a negat acuzatiile, desi a ridicat suspiciuni din cauza programului sau de imbogatire a uraniului la concentratii care pot fi folosire pentru producerea de bombe atomice.

Luni, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca folosirea combustibilului nuclear din Rusia arata ca nu exista o nevoie reaala ca Iranul sa-si imbogateasca uraniu propriu.

Intre timp, fostul reprezentant al SUA la ONU, John Bolton, a declarat pentru Fox News ca Israelul se pregateste ca pana in 21 august sa atace uzina de Bushehr.

El a declarat ca un atac inaintea punerii in functiune a centralei minimizeaza riscul contaminarii radioactive a zonei. Bolton a adaugat ca nu crede ca este foarte probabil ca Israelul sa lanseze totusi atactul saptamana viitoare.

Israelul este unul dintre cei mai duri critici ai programului nuclear al Iranului, si se teme ca daca Teheranul isi va contrui arme nucleare, acest lucru ar putea duce la distrugerea statului evreu.

Israelul a mai distrus un reactor sirian construi cu tehnologie nord-coreeana in 2007, fara a da vreun avertisment prealabil.