Casuta din povesti

La 23 septembrie 2010, ora 09.30, in fata Muzeului Taranului Roman va avea loc un eveniment unic: inaugurarea primei case din hartie. Pornind de la reciclarea hartiei, trecand prin tainele facerii si retetelor mestesugaresti, s-a facut prima casa din hartie reciclata manual. Obiectul, de dimensiuni reduse, inoveaza tehnici ale unui mestesug vechi de peste 2000 de ani, experimentand hartia ca material de lucru pentru constructie. Casa de hartie va fi expusa timp de doua saptamani in fata Muzeului Taranului Roman. Ulterior, va fi mutata intr-un loc special amenajat, ce va deveni in sine un spatiu obiect unic in peisajul muzeal.

"Casuta din povesti — Fara mistrie. Numai apa si hartie" este un proiect initiat de Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, Raiffeisen Bank si Farmexim S.A. Proiectul a propus un program de educare, de informare si de aplicare practica privind deseurile de hartie. Pornind de la reciclarea hartiei, trecand prin tainele facerii si retetelor mestesugaresti, se face prima casa de dimensiuni reduse din hartie turnata manual.

Casuta din povesti a constat in ridicarea unei case de hartie, de dimensiuni mari.

Pentru casuta s-a folosit o tona de deseuri de hartie. Astfel, hartia reciclata manual poate constitui unul dintre cele mai accesibile materiale de constructie. Materia prima va fi obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale.

Turnarea caramizilor, a stalpilor, grinzilor si acoperisului s-a facut prin presarea stratificata. Aceasta tehnica unica si inedita de presare conduce la cresterea rezistentei. Componentele au fost unite, la final, prin folosirea pastei de hartie ca mortar. La uscare, materialele stratificate si mortarul au format o masa compacta.

Daca un obiect aparent neinsufletit, cum e hartia, se poate reinventa, in folosul naturii, este timpul ca si oamenii sa constientizeze ca pot schimba ceva in privinta mediului inconjurator, incepand cu simplu gest de aruncare a hartiei la cos.

Casuta din povesti este prima de acest fel din istoria constructiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne