Institutul ICPE-CA Bucureşti a realizat un motor electric foarte economic

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti a realizat recent un motor electric supraconductor de dimensiune redusă şi foarte economic, dar cu un randament mai mare faţă de motoarele existente.

Potrivit unui comunicat de presă al institutului remis miercuri AGERPRES, motorul electric supraconductor a fost gândit pentru exploatare, astfel încât randamentul să fie mai mare decât în cazul electromotoarelor clasice, bobinate cu cupru.

"Prezenta realizare a fost posibilă datorită progresului în ceea ce priveşte materialele supraconductoare cu temperatură critică ridicată", susţin reprezentanţii institutului.

Printre avantajele generale ale motorului electric supraconductor se numără dimensiunea redusa cu până la 30% faţă de gabaritul motoarelor clasice, masa redusă cu 30% din masa motoarelor clasice şi, nu în ultimul rând randamentul, care este mai ridicat cu câteva procente comparativ cu randamentul motoarelor clasice, putând să urce până la 99%.

Motorul electric supraconductor poate fi utilizat în toate domeniile industriale în care sunt utilizate motoare electrice de putere, dar şi în transport, în special în cel naval. Acest tip de motor este o noutate în domeniul maşinilor electrice, având drept consecinţă reducerea substanţială, în perspectivă, a consumurilor energetice.

Faţă de rezultatele inovatoare obţinute, ICPE-CA a demarat procedura de brevetare a motorului electric supraconductor.

ICPE-Cercetări Avansate este astăzi un institut naţional ce desfăşoară activităţi de CDI recunoscute în domeniul ingineriei electrice. INCDIE ICPE-CA deţine o importantă bază ştiinţifică în domeniu şi ocupă o poziţie remarcabilă naţională şi internaţională.

Totodată, INCDIE ICPE-CA se situează printre cele mai active şi performante unităţi de cercetare din ţară, fapt recunoscut prin Premiul de excelenţă pentru cea mai eficientă promovare a rezultatelor cercetării decernat de către Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică în octombrie 2008.

ICPE-CA Bucureşti a luat fiinţă în anul 2004, în luna august, printr-o hotărâre de guvern de reorganizare a SC ICPE-CA Cercetări Avansate SA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură