Forumul economic de la Davos impune o cotă minimă de femei

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

La reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos vor participa mai multe femei anul acesta datorită unei cote de gen. ''Partenerii strategici' trebuie să aducă la reuniune o femeie la cinci CEO, informează ziarul britanic The Guardian în ediţia de miercuri.

În fiecare an, premierii, bancherii, magnaţii de afaceri şi alţi deţinători ai puterii şi influenţei din elita globală se reunesc la WEF în oraşul elveţian alpin Davos. Şi în fiecare an un factor-cheie a lipsit: femeile. În încercarea de a ameliora echilibrul de gen tradiţional deprimant la evenimentul de luna aceasta, care începe de marţea viitoare într-o săptămână, WEF a impus pentru prima dată o cotă minimă de femei.

'Partenerilor strategici' ai forumului - un grup de aproximativ 100 de companii, printre care Barclays, Goldman Sachs şi Deutsche Bank - li s-a spus că trebuie să aducă cel puţin o femeie la fiecare grup de cinci CEO trimişi la evenimentul de profil înalt. Partenerii strategici reprezintă 500 din cei 2.500 de participanţi aşteptaţi anul acesta la o reuniune unde David Cameron se va afla în anturajul preşedintelui rus Dmitri Medvedev, istoricului Niall Ferguson, secretarului general al ONU Ban Ki-moon, cel puţin al unui membru al familiei regale saudite şi al nenumărator lideri de afaceri şi membri ai elitei academice.

'Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial strânge cele mai înalte niveluri ale leadership-ului dintr-o varietate de sectoare iar participarea reflectă numărul foarte redus de femei din acest pool extern', a declarat Saadia Zahidi, care conduce programul parităţii de gen la WEF şi a propus planul privind cotele de femei.

La Davos, cei mai puternici bărbaţi (şi puţine femei) intermediază oferte de milioane de lire sterline în culisele conferinţei. Dineurile, cocktailurile şi întâlnirile mai puţin formale sunt evenimentele finale de relaţionare iar cei prezenţi respectă vechiul motto ''contactele duc la contracte'.

Până acum, relativ puţine femei au beneficiat de aceste conversaţii la nivel înalt. Femeile au reprezentat doar 9-15% din cei prezenţi între 2001 şi 2005. Au fost realizate şi progrese - anul trecut, 17% au fost femei - dar Zahidi insistă că se poate şi mai bine.''Eliminarea diferenţelor de gen a fost o preocupare importantă la Forumul Economic Mondial în ultimul deceniu', a spus ea.

Sub 3% dintre CEO ai celor mai mari 500 de companii din lume sunt femei şi puţin peste 15% din posturile ministeriale şi parlamentare sunt ocupate de femei, a declarat WEF miercuri.

Criticii ar putea argumenta ca unul din cinci este de fapt o realizare destul de nesemnificativă, în timp ce un progres real ar fi de doi sau trei din cinci. Simpla găsire a unui candidat corespunzător cu grad înalt în acest an - având în vedere echilibrul de gen în elita de afaceri globală - se poate dovedi destul de provocatoare, conchide The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe