Asia isi recalibreaza sectorul apararii in fata extinderii rapide a armatei chineze

Armata japoneza efectuand operatiuni in cadrul ONU, august 2010
Armata japoneza efectuand operatiuni in cadrul ONU, august 2010 (Arif Ali / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.01.2011

Extinderea rapida a armatei chineze i-a nelinistit pe unii dintre vecinii Chinei cu privire la problema securitatii in Asia de Est. Recent, Japonia a facut schimbari semnificative sectorului sau de aparare, mentinand un ochi asupra Chinei.

Secretarul american al apararii Robert Gates a subliniat mai devreme in aceasta luna importanta aliantei americano-japoneze in privinta securitatii Asiei. Gates a laudat decizia Japoniei din decembrie de a schimba resursele militare din nord, din apropiere de Rusia, catre insulele sud-vestice mai apropiate de China.

Gates a subliniat ca fara alianta de securitate, veche de 6 decenii, dintre SUA si Japonia, China “ar fi avut un comportat mai agresiv fata de vecinii sai”.

Capacitatea militara chineza rapid crescatoare i-a zgandarit pe unii dintre vecinii sai, in special pe cei cu dispute teritoriale cu China, precum Japonia, Vietnam si cateva natiuni din Asia de Sud-Est.

Saptamana trecuta, China a testat primul avion de vanatoare invizibil. Unii analisti occidentali din domeniul apararii sustin ca statul chinez se pregateste de asemenea sa instaleze o noua racheta care ar putea lovi portavioanele americane cu mult dincolo de teritoriul chinez.

Tsuneo Akaha, director pentru Asia de Est la Institutul Monterey pentru Studii Internationale, in California. El sustine ca schimbarea pozitiei nipone pentru aparare adreseaza astfel de temeri.

“Cel mai important motiv consta in extinderea armatei chineze, in special capacitatile navale in larg, dezvoltarea recenta a noului avion de vanatoare cu tehnologie stealth (invizibilitate), desfasurarea de submarine si planurile chineze de construire de submarine care ar putea permite Beijing-ului sa isi proiecteze puterea la distante mai mari”, a declarat Akaha.

Tensiunile dintre Tokyo si Beijing s-au amplificat in septembrie 2010 cand trauler chinez s-a ciocnit cu o nava de patrula japoneza in apropierea disputatelor insule Senkaku, cunoscut si sub numele de Diaoyou.

Desi nu iau parte directa in disputele teritoriale din Marea Chinei, SUA sunt foarte implicate in modelarea unei ordini a securitatii in Asia.

SUA sustin ca au un interes national pentru libertatea de navigare in acele ape. Akaha sustine ca SUA a motivat aliatii si natiunile mai mici din Asia de Sud-Est pentru a ajuta la temperarea agresivitatii chineze.

“Acest lucru ofera un ofel de stimulent politic mai mare si un rationament strategic pentru implicarea tarilor din Asia de Sud-Est”, sustine Akaha, “si acest lucru va intari de asemenea increderea Japoniei ca atata timp cat SUA sunt prezente aici, navigatia internationala va fi securizata”.

Secretarul Gates a declarat saptamana trecuta ca China nu este un adversar strategic inevitabil al SUA. Totusi, unele natiuni asiatice isi recalibreaza capacitatile de aparare de teama unor amenintari viitoare si monitorizeaza indeaproape relatiile americano-chineze.

China revendica zone imense din Marea Chinei de Sud, incluzand insulele Spratly si Paracel. Dar Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnam au de asemenea pretentii asupra insulelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor