Mircea Geoană: România a pierdut statutul de cel mai bun partener european al Chinei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana. (mirceageoana.ro)
Epoch Times România
25.02.2011

România a pierdut statutul de cel mai bun partener european al Chinei pentru că nu a ştiut să concretizeze deschiderea pe care această mare naţiune a lumii a avut-o către ţara noastră, a declarat, joi, la Craiova, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

El a menţionat, într-o conferinţă de presă, că, în 2004, România a fost prima ţară europeană care a semnat un parteneriat strategic cu China.

"Din păcate, nu am ştiut să concretizăm această deschidere importantă a unei mari naţiuni, a unei economii în expansiune şi a unei puteri globale importante care nici nu afectează echilibrul şi interesele noastre în sfera euroatlantică, nu deranjează cu nimic din punctul de vedere al ataşamentului nostru la Europa şi la NATO. Din păcate, am pierdut tren, după tren", a declarat Geoană.

Preşedintele Senatului a menţionat că ofensiva incredibilă a Chinei în plan economic şi diplomatic mondial s-a concretizat, în urmă cu câteva săptămâni, printr-o vizită la Madrid, în care China, în mod oficial, a spus că Spania este cel mai bun partener european al Chinei.

România era în 2004 cel mai bun partener european al Chinei, acum lucrurile s-au schimbat

"România era în 2004 cel mai bun partener european al Chinei, acum lucrurile s-au schimbat", a spus Geoană.

În opinia sa, "România riscă să se trezească atunci când cărţile economiei mondiale vor fi fost deja împărţite între jucători şi va fi nevoită să se mulţumească iar cu ciugulirea de firimituri de la masa altora".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor