Dizidenta chineza trimisa din nou intr-un lagar de munca

Epoch Times România
25.02.2011

O femeie chineza care a organizat campanii impotriva politicii "unui singur copil" a fost arestata din locuinta ei si dusa joi, 24 februarie, intr-un lagar de munca, la 3 zile dupa ce a fost eliberata din detentie din motive medicale, a declarat sotul ei.

Mao Hengfeng, care locuieste in Shanghai, a fost retinuta de o echipa de 30 pana la 50 de oficiali ai securitatii, a declarat sotul ei, Wu Xuewei, fiind unul dintre cele mai recente suprimari impotriva dizidentilor.

Wu a declarat ca oficialii i-au dat o fotocopie a notificarii care sustinea ca Hengfeng a fost gasita vinovata de desfasurarea de “activitati ilegale”, acuzatie despre care sotul dansei sustine ca este nefondata, si care este adesea folosita de regimul comunist pentru a arestat dizidenti politici sau militanti pentru drepturi civile.

“Timp de 24 din 24 de ore, de cand s-a intors, politia ne-a supravegheat locuinta”, a declarat Wu. “Ea nu putea nici macar sa mearga la doctor. Ce sanse ar fi avut sa incalce legea?”

“Suntem foarte ingrijorati… Nu stim unde se afla.”

Detentia dnei Hengfeng a avut loc dupa o serie de incidente similare care au aratat temerile guvernului chinez in fata apelurilor pentru protestele “Revolutiei de Iasomie” — intruniri pro-democratice inspirate de protestele din Orientul Mijlociu.

Hengfeng, care are 3 fiice, a depus petitii la autoritati de cand a fost data afara din serviciu in 1988, de la o fabrica de sapun, dupa ce a ramas insarcinata pentru a doua oara, incalcand astfel politica unui singur copil impusa de China.

Cu o populatie asteptata sa creasca la 1,65 miliarde in 2033, China a fost atenta in legatura cu renuntarea politicii unui singur copil, despre care statul chinez sustine ca ar fi implementat-o pentru a reduce presiunile in privinta hranirii si imbracarii sutelor de milioane de oameni. Totusi, motivele ar putea fi mult mai profunde, nu doar aceasta “sincera” preocupare a PCC pentru bunastarea poporului sau.

Hengfeng, 50 de ani, a fost condamnata in martie 2010 la un an si jumatate de “reeducare prin munca” pe baza acuzatiilor de “subminare a ordinii publice” pentru un protest in timpul procesului unuia dintre cei mai faimosi disidenti chinezi, Liu Xiaobo, a declarat Wu.

Ea a fost eliberata cu 6 luni mai devreme dintr-un lagar de munca din provincia Anhui datorita sanatatii sale precare, a declarat Wu.

“Revoltator”

Catherine Baber, director adjunct pentru Asia-Pacific la grupul Amnesty International, a condamnat detentia dnei Hengfeng.

“Este complet revoltator”, a declarat ea. “Acest caz este destul de neobisnuit, ca cineva sa fie eliberat pe motiv medical si apoi sa fie interferat in acest mod”.

Baber a comparat-o pe Hengfeng cu Chen Guangcheng, un activist orb care a organizat campanii impotriva avorturilor fortate si a confiscarilor de terenuri si care a declarat recent ca, desi a fost eliberat din inchisoare, a ramas efectiv un prizonier datorita supravegherii constante.

Un oficial senior a declarat joi ca China nu va ceda in fata tipului de tulburari care au zguduit guvernele autoritate pe cuprinsul Orientului Mijlociu.

Activistii au postat mesaje online prin care au cerut intruniri in fiecare weekend pe cuprinsul tarii, dar protestele au fost mici deoarece cei care s-au prezentat au fost depasiti numeric de politie.

Grupul new yorkez Human Rights in China a listat 29 de avocati si dizidenti retinuti, arestati si interogati de politie sau agenti guvernamentali incepand cu 16 februarie, desi nu este clar care este numarul celor vizati de guvernul comunist chinez, caruia ii este teama de intrunirile publice ale cetatenilor condusi cu o mana de fier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor