Ministrul francez de externe a demisionat

Ministrul francez de externe, Michèle Alliot-Marie.
Ministrul francez de externe, Michèle Alliot-Marie. (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)

Ministrul francez de externe, Michèle Alliot-Marie, şi-a anunţat demisia duminică seară, relatează Europe 1.

Ea şi-a prezentat demisia într-o scrisoare trimisă preşedintelui Nicolas Sarkozy, invocând o campanie de "atacuri politice şi mediatice" la adresa sa.

Alliot-Marie a fost criticată pentru că a mers de două ori gratis cu un avion al lui Aziz Miled, un apropiat al lui fostului preşedinte tunisian Ben Ali. Ea se afla în vacanţă în Tunisia în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din decembrie.

Unii politicieni au cerut demisia ministrului din cauza legăturilor sale cu Ben Ali. Ea a recunoscut că a greşit când a folosit avionul lui Miled. Ulterior, presa a scris că părinţii lui Alliot-Marie au încheiat un contract imobiliar cu un asociat al lui Ben Ali.

Alliot-Marie ar urma să fie înlocuită de Alain Juppe, în prezent ministru al apărării. Acesta din urmă va fi urmat la conducerea Ministerului Apărării de Gerard Longuet, liderul grupului UMP din Senat. Potrivit Le Figaro, ministrul de interne, Nrice Hortefeux, ar urma să-l înlocuiască pe secretarul general al Palatului Elysée, Claude Guéant, în funcţia de consilier politic al preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Michelle Alliot-Marie este cel de-al treilea ministru de externe care este schimbat în Franţa din noiembrie anul trecut.

Demisia şefului diplomaţiei de la Paris intervine în condiţiile în care ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a anunţat recent că se pregăteşte de o vizită în Franţa, prima de la declanşarea polemicii româno-franceze pe tema romilor şi a aderării la Schengen. Şeful diplomaţiei române a declarat recent că preconizata sa vizită în Franţa, anunţată încă din noiembrie anul trecut, este "în şantier".

Anterior, surse europene au declarat pentru NewsIn că ministrul va face o vizită la Paris la începutul lunii martie. Şeful diplomaţiei române a avut la Consiliul Afaceri Externe desfăşurat la Bruxelles o întrevedere cu ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, şi cei doi au convenit că vizita ministrului român de externe în Franţa va avea loc la începutul lunii martie, au precizat sursele menţionate.