Baconschi: Europol încearcă să identifice diverse pretexte prin care să justifice propria activitate

(photos.com)

Ministrul de externe Teodor Baconschi a criticat sâmbătă Europol, afirmând că încearcă să găsească pretexte pentru a-şi justifica propria activitate, în replică la raportul ce estimează că grupurile infracţionale din sud-estul Europei ar putea profita de pe urma aderării României la Schengen.

"Oricât ar fi de stimabil Europol, sigur că încearcă să identifice diverse pretexte care să justifice propria sa activitate", a declarat ministrul de externe într-o emisiune la TVR1. "În acelaşi timp cred că e puţin concludent să operăm cu ipoteze şi cu ameninţări virtuale", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Comentariile sale intervin în legătură cu un raport al Europol, dat publicităţii săptămâna aceasta, care estima că aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea constitui un imbold pentru dezvoltarea criminlităţii în sud-estul Europei.

Raportul Europol a fost publicat pe site-ul oficial al organismului în data de 4 mai 2011 şi prezintă o analiză globală, care cuprinde şi ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatatea organizată la nivelul UE (Organised Crime Threat Assessment – OCTA).

"Grupările infracţionale albanofone, turce şi din fosta Uniunea Sovietică încearcă să-şi extindă interesele în UE şi ar putea exploata oportunităţile posibilei aderări a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi (...) ale ridicării vizelor UE pentru statele din Balcanii de Vest, Ucraina şi Republica Moldova", afirma documentul Europol.

Publicaţia electronică EUobserver aprecia că acest studiu, care arată că Europa de Sud-Est devine principalul punct de intrare în UE pentru traficul de droguri, arme şi persoane, va afecta, probabil, şansele României şi Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen.

"Facem un raport obiectiv, fără influenţă politică. Ţine de autorităţi să judece cum să reacţioneze. Vom transmite studiul miniştrilor de interne din UE în iunie şi va depinde de ei să decidă orice ajustare a priorităţilor UE", a declarat directorul Europol, Rob Wainwright, pentru EUobserver.

În replică, Ministerul Administraţiei şi Internelor a contestat unele concluzii din raportul OCTA (Organised Crime Threat Assessment), pe care le consideră nefundamentate, şi a precizat că Europol nu a ţinut cont de observaţiile autorităţilor române făcute anterior publicării documentului.

"Cred că avem nevoie să lucrăm cu toţi partenerii noştri cu nişte statistici recente pe masă", a comentat sâmbătă Teodor Baconschi. Ministrul a amintit că din noiembrie anul trecut, de când România e conectată la baza de date SIS(SIRENE a Schengen, poliţia română a prins "sute şi sute de infractori căutaţi în toată Europa", ceea ce arată că acest sistem funcţionează."Suntem dornici să demonstrăm că avem capacitatea tehnică şi umană, logistică şi operaţională, pentru a stopa orice formă de trafic şi adevărul este că, din motive mai mult sau mai puţin locale sau istorice, România a fost foarte vigilentă şi mai înainte cu persoanele, mai degrabă am avut unele vulnerabilităţi în materie de trafic de mărfuri", a recunoscut ministrul de externe. În ceea ce priveşte arestările de la vămi din ultimele luni, Teodor Baconschi spune că în acest fel vameşii corupţi au ieşit din sistem şi România a demonstrat că poate îmbunătăţi standardele şi îşi poate asuma responsabilităţile în mod eficient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne