Blestemul 'crocodilului', un drog rusesc fatal

În centrul de reabilitare a persoanelor dependente de droguri, situat în satul rus Cicevo, este internat un singur om: Irina Pavlova, dependentă de 'crocodil', un periculos drog sintetic. 'Crocodilul' este o 'rudă' mai vehementă a morfinei, iar dependenţa faţă de acest drog se răspândeşte printre tineretul rus precum un virus, notează revista americană Time.

De obicei, o persoană care devine dependentă de 'crocodil' moare în următorii doi-trei ani, însă cazul Irinei Pavlova este unul atipic din punct de vedere medical. Femeia afirmă că luase acest drog aproape în fiecare zi, timp de şase ani. 'Probabil, m-a iertat Dumnezeu', opinează Irina.

Totuşi, drogul a lăsat urme adânci în sănătatea femeii: vorbirea sa este anevoioasă, privirea pare uneori vidată de orice sens, ca după o lobotomie. 'Funcţiile sale locomotorii au fost afectate din cauza leziunilor de pe creier. Când încearcă să meargă înainte, Irina se clatină sau se împiedică. Încercăm să ne comportăm blând cu ea', declară directorul centrului de reabilitare din Cicevo, Serghei Iaţenko, în trecut şi el dependent de heroină.

După cum se întâmplă de obicei în Rusia, Pavlova a început să consume droguri în adolescenţă, relatează Time. De la canabis ea a trecut pe heroină, iar la 27 de ani - pe 'crocodil'. Acesta acţionează cam la fel ca heroina, însă costă de cel puţin două ori mai puţin, fiind uşor de preparat. Componenta-cheie - codeina - poate fi cumpărată din farmacii fără reţetă.

Potrivit datelor oficiale, în 2010, între câteva sute de mii şi un milion de oameni din Rusia consumau 'crocodil'. Deocamdată, Federaţia Rusă este singura ţară din lume în care consumul acestui drog a căpătat anvergura unei epidemii, notează revista americană.

În timpul unei reuniuni din 18 aprilie, după ce ascultase raportul şefului Serviciului federal pentru control asupra drogurilor, Viktor Ivanov, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a dat imediat căutare pe internet pentru cuvântul 'dezomorfină', descoperind reţete şi instrucţiuni de folosire. Doi dintre guvernatorii prezenţi l-au înştiinţat pe Medvedev de faptul că în regiuni circa jumătate dintre cazurile de deces provocate de consumul de droguri au fost puse pe seama 'crocodilului'.

În mod firesc, cel mai repede acest drog se răspândeşte în cele mai sărace şi mai îndepărtate regiuni ale ţării: de exemplu, în Vorkuta, oraşul natal al Irinei Pavlova. Potrivit Irinei, tineretul de acolo pur şi simplu nu are ocupaţie, majoritatea consumă băuturi alcoolice, puţini au un loc de muncă. Pavlova dezvăluie că aproape toţi cunoscuţii săi care consumau 'crocodil' au murit deja: unii de meningită, alţii de pneumonie, 'alţii pur şi simplu au putrezit'.

Tocmai 'putrefacţia' a dat naştere la denumirea neoficială a drogului. În locul înţepăturii - iar acest drog poate fi înjectat oriunde, chiar şi în tălpi sau frunte - pielea devine verde şi rugoasă, ca la crocodil: vasele de sânge se sparg, ţesutul moare. De obicei, lucrurile se termină cu o cangrenă şi amputare, iar ţesutul osos poros, în special mandibula de jos, începe să se descompună, precizează revista americană. În 2008, Pavlova fusese adusă la spital cu cangrenă în zona bazinului şi înfecţie a sângelui, fiind apoi mutată la Cicevo, la invitaţia organizaţiei creştine evanghelice care susţine centrul de reabilitare de aici.

O tristă particularitate a sistemului de reabilitare din Rusia este aceea că guvernul ţării îl sprijină prea puţin. Potrivit revistei Time, în Rusia se înregistrează la această oră aproximativ 2,5 milioane de narcomani, în condiţiile în care centre de reabilitare tip internat, care să se afle în grija Ministerului Sănătăţii, există extrem de puţine. Uniunea rusă a creştinilor evanghelici, în care domină cincizeciştii, întreţine peste 500 de centre, fără niciun ajutor din partea statului, fiind astfel cel mai mare organizator al procesului de reabilitare a narcomanilor din această ţară, conchide revista americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe