Breivik a admis că este responsabil pentru ambele atacuri din Norvegia

Fotografii cu Anders Behring Breivik, îmbrăcat în haine ude şi având o armă automată, au apărut într-un clip care a fost publicat pentru scurt timp pe YouTube. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.07.2011

Bărbatul acuzat pentru masacrul de la reuniunea tinerilor laburişti de pe insula Utoya şi pentru atentatul cu maşină capcană de la Oslo şi-a asumat responsabilitatea pentru ambele atacuri, a declarat avocatul său.

Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, şi-a descris acţiunile drept "oribile, dar necesare" şi a spus că le va explica la o audiere în instanţă ce va avea loc luni.

"Crede că a fost oribil să trebuiască să comite aceste acţiuni, dar, din punctul său de vedere, au fost necesare", a declarat avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, pentru presa norvegiană.

El a adăugat că acţiunile au fost planificate cu ceva timp înainte.

Breivik a fost pus sub acuzare pentru acte de terorism şi va compărea în instanţă luni, când judecătorii vor decide dacă trebuie reţinut în timp ce continuă ancheta.

Aparent suspectul ar fi avut legături cu extrema-dreaptă.

Fotografii cu el, îmbrăcat în haine ude şi având o armă automată, au apărut într-un clip antimusulman de 12 minute, numit Cavalerii Templieri 2083, care a fost publicat pentru scurt timp pe YouTube.

De asemenea, un document de 1.500 de pagini, în limba engleză, care ar fi fost scris de Breivik şi publicat sub pseudonimul Andrew Berwick, a fost publicat cu câteva ore înainte de atacuri, ceea ce sugerează că acestea au fost planificate ani la rând.

Atât documentul, cât şi clipul video fac referiri, în repetate rânduri, la cavalerii templieri, multiculturalism şi imigranţii musulmani.

Poliţia nu a oferit nicio informaţie privind motivele atacului, însă bomba de la Oslo a vizat clădiri care aveau legătură cu Partidul Laburist, aflat la putere în ţară, iar tinerii de pe insula Utoya susţineau, de asemenea, formaţiunea.

"A discutat cu poliţia în permanenţă, dar este un suspect cu foarte mari pretenţii", a declarat şeful poliţiei, Sveinung Sponheim.

Cel puţin 85 de persoane şi-au pierdut viaţa când atacatorul a deschis focul vineri pe insula Utoya, la câteva ore după ce un atentat de la Oslo a provocat moartea a şapte persoane.

În timp ce Norvegia îşi plânge victimele, poliţia caută în continuare persoanele dispărute. Patru oameni aflaţi pe insula Utoya nu au fost găsiţi încă; se crede că o parte dintre ele s-au înecat, după ce au încercat să înoate pentru a scăpa de gloanţe.

La Oslo, poliţia a avertizat că bilanţul atentatului ar putea creşte, deoarece ar mai putea fi cadavre în clădirile avariate de bombă, care sunt prea fragile pentru a permite o căutare.

De asemenea, forţele de ordine au avertizat că este posibil ca încă o persoană să fie fost implicată în atacurile de vineri, ce au avut loc la interval de câteva ore.

Norvegia a mai avut probleme cu neonazişti în trecut, dar s-a presupus că astfel de grupări au fost eliminate, în mare parte, şi nu reprezintă o ameninţare importantă, potrivit corespondentului BBC.

Numeroase persoane s-au strâns în jurul unui altar improvizat în capitala norvegiană, îaninte de o slujbă ce va avea loc duminică, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

Printre cei care au intrat în biserică pentru a le aduce un omagiu victimelor s-au numărat şi musulmani. Unul dintre ei, care s-a prezentat drept Ali, a spus că mulţi au presupus iniţial că bomba a fost instalată de Al-Qaeda.

"Norvegia este o ţară care acceptă pe toată lumea", a declarat el pentru BBC. "Îi primeşte pe toţi şi apoi, când am văzut că un norvegian a făcut-o, am fost şocat. Era plin de ură", a adăugat Ali.

Anterior, premierul Jens Stoltenberg , precum şi regele Harald, regina Sonja şi prinţul moştenitor Haakon, au vizitat victimele şi rudele lor, în oraşul Sundvollen, din apropiere de insula Utoya.

"Vom face tot ce putem pentru a le oferi cât de multă susţinere este posibil", a declarat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor