Guvernul turc numeste noi lideri militari

Presedintele turc, Abdullah Gul
Presedintele turc, Abdullah Gul (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Presedintele turc, Abdullah Gul, a numit patru noi comandanti militari care sa-i inlocuiasca pe predecesorii lor care au demisionat saptamana trecuta, pentru a protesta fata de arestarea ofiterilor colegi acuzati de tentativa de lovitura de stat.

Numirea de joi a unor noi comandanti militari de guvernul civil al Turciei, a fost conceputa pentru a oferi conducerii politice a tarii incheierea unei lupte indelungate pentru putere cu fortele armate, odata dominante.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Abdullah Gul, Ahmet Sever, a anuntat numirea unui nou sef de stat major si de noi comandanti pentru armata, marina si aviatie.

El a declarat ca presedintele a aprobat nominalizarile facute de Consiliul Militar Suprem al Turciei, la sfarsitul unei reuniuni de patru zile. Generalul Necdet Ozel, care a condus anterior politia paramilitara (jandarmeria), a fost numit noul sef de stat major. General Hayri Kivrikoglu va conduce fortele terestre, generalul Emin Bilgel devine sef al marinei si generalul Erten Mehmet a fost promovat ca sef al fortelor aeriene. Generalul Bekir Kalyoncu il inlocuieste pe Ozel in calitate de sef al politiei paramilitare.

Demisia brusca a predecesorului lui Ozel, generalul Isik Kosaner, impreuna cu comandantii armatei, marinei si aviatiei, a urmat dupa ani de tensiuni intre armata seculara si guvernul pro-islamist al prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan.

Fostii lideri militari au demisionat in semn de frustrare fata de arestarile si procesele unor sute de ofiteri acuzati ca au incercat sa rastoarne partidul de guvernamant al lui Erdogan.

Guvernul lui Erdogan a refuzat sa stampileze orbeste nominalizarile Consiliului Militar Suprem, determinand valul de demisii de saptamana trecuta. Le-a fost refuzata promovarea unor paisprezece generali si amirali pentru suspiciune de implicare intr-o presupusa tentativa de lovitura de stat.

Armata Turciei a jucat un rol predominant in guvernarea tarii, de cand comandantul militar Mustafa Kemal Ataturk a fondat Republica Turca in 1923, devenind primul ei presedinte. Ataturk a folosit armata pentru a seculariza ramasitele fostului Imperiu Otoman.

In anii care au urmat mortii lui Ataturk in 1938, armata turca a jucat un rol dominant, rasturnand patru guverne civile alese din anul 1960.

Demisia de vinerea trecuta a primilor patru comandanti militari este considerata sfarsitul deceniilor de implicare politica a generalilor tarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe