Reforma militară a Turciei după modelul spaniol

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan si Şeful Statului Major al Forţelor armate, Necdet Ozel
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan si Şeful Statului Major al Forţelor armate, Necdet Ozel (- / AFP / Getty Images)

Imaginea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, prezidând luni singur reuniunea Consiliului Suprem Militar a arătat o diferenţă clară faţă de anterioarele sesiuni ale acestui organism, când alături de el era aşezat protocolar Şeful Statului Major al Forţelor armate, notează vineri ziarul El Pais.

Fotografia, publicată pe primele pagini ale ziarelor turce, prezintă un paralelism istoric cu o altă imagine cu încărcătură simbolică făcută în Spania: când pe atunci premierul ţării Felipe González, alături de ministrul apărării, Narcis Serra, au prezidat în 1982 - recent veniţi la putere - ceremonia desfăşurată la sediul unităţii militare División Acorazada Brunete, din apropiere de Madrid, în a cărei Sală a steagurilor a fost comemorată lovitura de stat eşuată din 23 februarie 1981.

Turcii studiază cu interes modelul spaniol de tranziţie democratică, mai ales în vederea eventualei introduceri a unui sistem autonom pentru kurzi. Dar caută totodată formule care să reducă tensiunea istorică a relaţiilor dintre generalii, care au fost chezaşii statului laic şi unitar şi guvernanţii civili, care au fost expulzaţi de la putere de patru ori în 50 de ani.

Narcis Serra - ministrul apărării între 1982 şi 1991 şi artizan al modernizării forţelor armate spaniole - a vizitat de multe ori Turcia - ultima oară în 2008, pentru a-şi promova cartea 'Tranziţia militară', despre procesul de reformă democratică a unei armate infiltrate de suspiciuni 'puciste'. În cadrul Forumului Civil Turcia-Spania, desfăşurat la Istanbul în 2009, Serra a recunoscut că dictaturile suferite de ambele ţări permit un schimb de experienţe ce pot fi aplicate în procesul de tranziţie.

Şefii militari care au fost numiţi la Ankara, născuţi în 1950 şi marcaţi de o educaţie bazată pe valori autoritare, nu reprezintă o schimbare de generaţie la vârful conducerii militare. De fapt, noul şef al forţelor terestre, Hayri Kivrikoglu, l-a lăsat singur la o reuniune oficială pe preşedintele Republicii, Abdullah Gül. Adevărata reînnoire nu va avea loc probabil, până când nu vor ajunge la gradul de general ofiţerii superiori care acum conduc misiunile internaţionale turce din Kosovo şi Afganistan.

Între timp, islamiştii moderaţi Erdogan şi Gül, vor trebui să urmeze exemplul social-democraţilor spanioli González şi Serra pentru a completa democratizarea forţelor armate turce. Pactul convenit luni - generalii pucişti nu vor trece automat în rezervă şi se vor putea pensiona în decurs de un an fără să le fie afectate drepturile - urmează modelul spaniol. În Turcia, militarii beneficiază, pe de altă parte, de un substanţial fond autonom de pensii care însumează peste 10 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe