Năstase: Nu este obligatoriu ca România să semneze Tratatul de stabilitate pe 1 martie

Epoch Times România
15.02.2012

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat marţi în Parlament, la o dezbatere organizată de social-democraţi pe marginea Tratatului de stabilitate fiscală că nu este nicio problemă şi “nu pierdem trenul”dacă documentul nu e semnat pe 1 martie.

„În ce măsură un protocol încheiat anterior semnării reprezintă o necesitate cu semnificaţie juridică? Evident că nu are decât semnificaţie politică. Un acord între membrii coaliţiei de guvernare e lipsit de sens, pentru că aprobarea memorandumului pentru semnarea tratatului se face de către Guvern, iar Guvernul e reprezentantul coaliţiei de guvernare. Deci de ce să se dea încă un acord prealabil memorandumului?”, a declarat el.

Năstase a explicat că la punctul 15 din tratat se arată că nu este obligatorie semnarea acordului până la 1 martie. “Din punctul de vedere al Opoziţiei, semnarea unui astfel de protocol, în condiţiile în care nu se cunosc detaliile privind negocierea, variantele, nu se poate. Mai este o chestiune şi aici vreau să vă atrag atenţia asupra unui aspect. Dacă nu se semnează acordul la 1 martie nu pierdem trenul pentru totdeauna. Există o prevedere în tratat, la sfârşit, la articolul 15, care spune că tratatul va rămâne deschis pentru aderare ţărilor din UE. Cu alte cuvinte nu este un tratat închis. Este un tratat care rămâne, clar, deschis, chiar dacă nu s-ar semna în luna martie. Deci sunt împotriva celor care încearcă să ne sperie spunând <>”, a precizat liderul CN al PSD.

Liderii coaliţiei au semnat, la Parlament, miercuri Protocolul politic privind semnarea şi ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Documentul a fost semnat de Emil Boc, preşedintele PDL, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Gabriel Oprea, liderul UNPR, Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităţilor.

Opoziţia, care a refuzat să semneze protocolul, a organizat în cursul acestei zile, tot la Parlament o dezbatere despre Tratatul de stabilitate. Luni, preşedintele Băsescu a chemat partidele la consultări pe marginea acestui document, dar au fost prezente doar cele ale coaliţiei.

Preşedintele Băsescu a spus luni că Tratatul de stabilitate în UE ar trebui să fie semnat pe 1 martie "dacă vom decide să-l semnăm", însă acest lucru nu se poate face fără sprijinul partidelor din Parlament concretizat în asumarea unui protocol de susţinere.

vreau să fie foarte clar că nu este o urgenţă a Preşedintelui. Tratatul, dacă vom decide să îl semnăm, trebuie semnat pe 1 martie, deci peste două săptămâni, şi trebuie pregătite procedurile de semnare a tratatului, ca atare, nu mai avem prea mult până să luăm o decizie, iar tratatul nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii parlamentare pentru acest demers", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că România nu mai poate întârzia procesul de luare a deciziei şi că speră ca o decizie politică în acest sens să fie luată în timp util.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor