A fost iniţiată demiterea amicilor lui Bo Xilai din Chonqing

Bo Xilai pe 13 Martie în Beijing, China, cu două zile înainte să fie înlocuit din postul de Secretar Minicipal în Chongqing cu un alt membru al Biroului Politic, Zhang Dejiang.
Bo Xilai pe 13 Martie în Beijing, China, cu două zile înainte să fie înlocuit din postul de Secretar Minicipal în Chongqing cu un alt membru al Biroului Politic, Zhang Dejiang. (Lintao Zhang / Getty Images)

Wang Lijun a pus piesele de domino în mişcare atunci când a fugit la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie. Încercarea aparentă de a cere azil a şefului de poliţie din Chongqing i-a pus pe observatorii Chinei la limită, deoarece toate semnele indică începutul unei lupte politice intense.

Nu la mult timp după Wang Lijun a fost rapid dus la Beijing, de către autorităţile centrale pentru anchetă, Bo Xilai, păpuşarul său şi secretarul de partid al Chongqing, a fost concediat. Bo este în prezent sub arest la domiciliu în Beijing, şi este cercetat pentru fapte de corupţie.

Wang Pengfei, omul care i-a furnizat lui Wang Lijun, un vehicul pentru a scăpa pe ascuns la Chengde, a fost de asemenea, reţinut pentru anchetă, a raportat Caixin pentru mass-media. Până în prezent, nimic despre detenţia lui Wang Pengfei n-a fost dezvăluit la Biroul Public de Securitate al Districtului Yubei, al cărui adjunct a fost.

Epurarea politică la Chongqing a continuat cu zvonuri că Xia Zeliang, secretarul de partid pentru Districtul Nan'an din Chongqing este de asemenea investigat. Mass-media din China continentală a confirmat zvonul pe 26 martie şi Economic Observer Onlinea a declarat, din surse locale, că el a fost luat cu duba pentru urmărire penală pe 21 martie.

Un ziarist local, în Chongqing a declarat că Xia a avut o relaţie foarte strânsă cu Bo Xilai şi a fost promovat ca secretar de partid pentru Nan'an în octombrie 2009.

Următorul la rând a fost Wenkang Wu, un alt secretar general adjunct din Chongqing, care a fost promovat în timpul mandatului lui Bo Xilai. Wu a fost de asemenea arestat şi interogat.

Wu a fost numit secretar general adjunct al Comitetului Municipal de Partidul Chongqing în ianuarie 2008.

Reţinerea atât a lui Xia cât şi a lui Wu înseamnă necazuri pentru mai mulţi oficiali seniori la nivel de departament din Chongqing, în special a celor cu legături strânse cu Bo Xilai.

Noul secretar de partid pentru Chongqing, Zhang Dejiang, se spune că îi este loial lui Hu Jintao şi a fost plasat acolo imediat după demiterea lui Bo.

Raportaj de Tang Meihui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe