Acordul stand-by cu FMI, extins cu două luni

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
28.01.2013

La finalul discuţiilor avute luni cu delegaţia FMI, premierul Victor Ponta anunţat, Fondul Monetar Internaţional a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by.

Pentru a avea timp să îndeplinească o serie de precondiţii care privesc angajamente întârziate şi evoluţia bugetară, Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by să fie discutată de Consiliul Director al instituţiei în luna mai.

În acest context, o nouă misiune ar urma sa vină la Bucureşti în luna iulie.

Înţelegerea parafată în primăvara anului 2011 - care urma sa fie încheiată în aprilie 2013, când era programat ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI - se va finaliza, cel mai probabil în iulie, relevă unele surse.

Acordul va fi prelungit practic cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Premierul Victor Ponta confirmase încă de vineri faptul că a cerut Fondului Monetar Internaţional extinderea cu două luni a actualului acord, precizând că a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz.

"Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim. Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a declarat Ponta.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercurea trecută că nu crede că România va putea încheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, având în vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor