Acţiunile Kremlinului de reprimare a disidenţei ating noi cote. Lista criticilor daţi în urărire continuă să crească

Activista rusă pentru drepturile femeilor, Zalina Marshenkulova, acuzată de Kremlin de "justificarea terorismului".
Activista rusă pentru drepturile femeilor, Zalina Marshenkulova, acuzată de Kremlin de "justificarea terorismului". (Screenshot - X)

Autorităţile ruse au pus mai mulţi critici ai Kremlinului pe o listă de persoane date în urmărire, pe măsură ce represiunea împotriva disidenţei atinge un nivel fără precedent de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, transmite AP.

Postul de ştiri independent rus Mediazona a raportat marţi că a găsit numele activistei pentru drepturile femeilor Daria Serenko, precum şi pe cel al proeminentului jurnalist şi scriitor Mihail Zigar, în baza de date a Ministerului de Interne cu persoanele date în urmărire pentru acuzaţii penale. Înregistrările nu specifică acuzaţiile sau când au fost adăugaţi pe listă.

Atât Serenko, cât şi Zigar au părăsit de mult timp Rusia.

Represiunea Kremlinului împotriva activiştilor opoziţiei, a jurnaliştilor independenţi şi a criticilor guvernului s-a intensificat în timpul războiului din Ucraina. Sute de persoane s-au confruntat cu acuzaţii penale pentru proteste şi remarci de condamnare a războiului din Ucraina, iar mii de persoane au fost amendate sau închise pentru scurt timp.

Serenko, activistă şi autoare de o perioadă îndelungată, a cofondat grupul Rezistenţa feministă împotriva războiului la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, şi s-a mutat în Georgia în timpul represiunii. Atât ea, cât şi grupul au fost desemnaţi ca "agenţi străini", o etichetă care este însoţită de un control suplimentar din partea guvernului.

Zigar, autor şi redactor-şef fondator al canalului de televiziune independent Dozhd din Rusia, a părăsit, de asemenea, Rusia după invazie şi a fost declarat "agent străin". Rapoarte neconfirmate din presa rusă de la începutul acestui an au afirmat că Zigar ar putea fi acuzat de răspândirea de informaţii false despre armată din cauza unei postări pe reţelele de socializare despre atrocităţile comise de ruşi în Bucea, o suburbie de lângă Kiev unde s-au dat lupte acerbe pentru ocuparea ei de către forţele Moscovei timp de mai multe săptămâni.

Răspândirea de informaţii false despre armată este o infracţiune penală care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare, conform unei legi adoptate de Moscova la câteva zile după ce a anunţat ceea ce Kremlinul insistă să numească "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Legea a fost folosită pe scară largă împotriva celor care critică public războiul sau Kremlinul, inclusiv împotriva celor care au părăsit Rusia. Mulţi au fost judecaţi şi condamnaţi în absenţă.

Miercuri, Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a acuzat o altă activistă pentru drepturile femeilor, Zalina Marşenkulova, de "justificarea terorismului". Marşenkulova, care locuieşte, de asemenea, în străinătate, a fost acuzată în absenţă pentru postări nespecificate pe reţelele de socializare, potrivit unei declaraţii a filialei Comitetului de la Moscova. Acuzaţia atrage după sine o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Marşenkulova a declarat, într-o postare pe Telegram, că nu a fost "surprinsă" şi a descris acuzaţiile împotriva ei ca fiind "suprarealiste" şi "arbitrare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe