Activitate suspectă observată la un laborator nuclear nord-coreean

Imaginile recente de satelit au indicat o serie de activităţi “suspecte” la principalul complex nuclear din Coreea de Nord. Experţii susţin că aceste activităţi ar putea indica faptul că Phenianul tratează plutoniu pentru a fabrica noi bombe nucleare.
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Imaginile de satelit arată o activitate suspectă la un laborator nord-coreean care ar putea separa plutoniu pentru arme nucleare, a anunţat în 4 aprilie un website american ce monitorizează locaţiile sensibile din ţara izolată.

În ultimele cinci săptămâni, nori de fum au fost observaţi de două sau trei ori la Laboratorul Yongbyon, principalul complex nuclear al Coreei de Nord, a raportat website-ul 38 North.

Activitatea sugerează că sunt încălzite diverse clădiri ale complexului, deşi nu este clar pentru ce motiv.

“Norii de fum sugerează că operatorii unităţii de reprelucrare încălzesc clădirile, acest lucru putând să indice că are loc o oarecare activitate semnificativă, sau că va avea loc în viitorul apropiat. Este neclar dacă acea activitate va fi separarea suplimentară a plutoniului pentru arme nucleare”, conform analizei efectuate de specialiştii în imagini de satelit William Mugford şi Joseph Bermudez.

Directorul serviciului american de spionaj, James Clapper, a declarat recent în Congresul SUA faptul că nord-coreenii ar putea fi pregătiţi să înceapă să recupereze materiale pentru arme nucleare “într-un interval de câteva săptămâni până la câteva luni”.

Clapper a făcut acea declaraţie după ce Coreea de Nord a efectuat în luna ianuarie cel de-al patrulea test nuclear. La câteva săptămâni, Phenianul a lansat o rachetă balistică de rază lungă.

Website-ul 38 North a declarat că norii de fum în zonă sunt neobişnuiţi.

Coreea de Nord a interzis inspectorilor nucleari ONU să viziteze Yongbyon în 2009, aşadar este dificil să se ştie exact ce anume se întâmplă în locul respectiv.

Reactorul a fost sursa de plutoniu pentru micul arsenal de arme al ţării.

Coreea de Nord a anunţat în 2013 că intenţioneză să renoveze şi să repornească unităţile sale nucleare, inclusiv reactorul care a fost închis în 2007.

Website-ul a raportat că se lucrează continuu la Reactorul Experimental cu Apă Uşoară (ELWR). La sfârşitul anului trecut, un al doilea transformator a fost instalat în zonă şi un drum nou a fost, de asemenea, construit lângă transformator.

Imaginile de satelit au mai arătat că au circulat vehicule de diferite mărimi, care au fost deplasate în zona din spatele sălii reactorului 5MWe. Website-ul 38 North a declarat că motivul ar putea fi întreţinerea continuă a complexului şi că acea activitate ar putea indica faptul că se lucrează la reactor pentru a-l repune în funcţiune.

Există cel puţin alte trei sau patru clădiri la care se lucrează, conform 38 North.

Coreea de Nord a dezvoltat două modalităţi pentru a crea material fisil pentru arme: îmbogăţirea uraniului şi separarea plutoniului. Experţii americani estimează că nord-coreenii ar putea deja să aibă aproximativ 10 bombe, adăugând totuşi că acel număr ar putea creşte la 20 până la 100 în următorii 4 ani.

Între timp, preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu liderii Japoniei şi Coreei de Sud pentru a discuta despre modalităţile de contracarare a unui atac nuclear nord-coreean. Obama a cerut, de asemenea, Phenianului să renunţe la armele sale nucleare.

În plus, China a fost de acord să pună în aplicare în totalitate restricţiile economice recent adoptate de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe