Admiră aurora boreală din pat: Iubitor al vieţii sălbatice ofer cazare în "igluuri de sticlă" în Arctica

Cazare în igluuri din sticlă, Ranua Resort.
Cazare în igluuri din sticlă, Ranua Resort. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

Departe de zgomotul urban şi de lumina oraşului, un pâlc de igluuri şade tihnit pe malurile unui lac arctic. Dar acestea nu sunt igluuri obişnuite, ci sunt făcute din sticlă.

Înăuntru, oaspeţii se odihnesc în paturi confortabile şi privesc în sus la o întindere maiestuoasă de stele, cu aurore care îţi taie respiraţia, vizibile prin acoperişul cu vedere spre cer. Afară, glutoni (Gulo Iuscus), vulpi şi castori umblă toată noaptea, lăsând urme în zăpada albastră şi liniştită, în timp ce singurul sunet pe kilometri întregi este şuieratul bufniţelor.

O săptămână tipică la Ranua Resort - situată în zona Lacului Ranuanjärvi în regiunea Lapland, Finlanda - include plimbări cu sania şi călătorii cu schiurile prin pădure, cu ocazionale plimbări cu snowmobile sau plimbări relaxante cu rachete de zăpadă. Când e timpul să te încălzeşti, îţi fac cu ochiul o saună şi o ciocolată caldă lângă un foc jucăuş.

Această facilitate unică de cazare pastorală a fost concepută acum 40 de ani de antreprenoarea Johanna Koivunen. Gândit ca o destinaţie de turism ecologic, finlandeza a înfiinţat în 1983 un parc dedicat vieţii sălbatice arctice. Aici, chiar sub Cercul Polar Arctic, se desfăşoară eforturi de conservare.

O privelişte a aurorei boreale din interiorul unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort din Finlanda.
O privelişte a aurorei boreale din interiorul unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort din Finlanda. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

Mai târziu, extinzându-l pentru a include cazare sub forma unor vile, camping-uri şi 20 de "igluuri" moderne, CEO-ul parcului, Koivunen, explică de ce conceptul de igluuri din sticlă funcţionează atât de bine. "Este cu adevărat modul perfect de a observa natura uimitoare din jurul nostru", a spus ea pentru The Epoch Times. "Datorită faptului că avem atât de puţină poluare aici, există aceste fenomene pe care le putem vedea, de exemplu aurora boreală, care este atât de clară şi vizibilă."

"Aşa că am început să ne gândim că dacă le-am putea observa din confortul igluului nostru din sticlă, ar fi o experienţă foarte plăcută de oferit."

Satul "Arctic Fox Igloos", cu 10 unităţi pentru familii şi 10 pentru cupluri, este construit intenţionat cu faţa spre nord, oferind cea mai bună oportunitate pentru a surprinde spectacolul unei aurore boreale.

Aurore boreale văzute deasupra unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort.
Aurore boreale văzute deasupra unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

Fiecare iglu, pe lângă faptul că este echipat cu paturi moi, conţine o bucătărie cochetă şi baie privată şi duş. Dar adevărata bucurie, conform lui Koivunen, este să fii atât de aproape de o natură atât de curată şi intactă şi să respiri un aer atât de proaspăt.

"Cred că toată lumea ar trebui să aibă această oportunitate măcar o dată în viaţă", spune ea, adăugând că cele mai bune recenzii vin de la cei care au admirat aurorele boreale, vizibile în inima iernii începând din septembrie până în aprilie."

"Nu le putem comanda", spune Koivunen. "Şi nu putem spune cu siguranţă că peste două săptămâni le veţi vedea, pentru că este lucrarea Mamei Natură."

Pentru unii care călătoresc de departe în speranţa de a le vedea, aurorele boreale au o semnificaţie culturală. Acestea sunt asociate cu miturile străvechi ale diferitelor culturi, dintre care unul ar putea explica de ce unele cupluri ar putea fi dornice să petreacă câteva nopţi într-un iglu din sticlă.

"Am auzit că dacă un copil este conceput sub aurorele boreale", spune Koivunen, "copilul ar fi destinat să devină foarte norocos şi să aibă o viaţă foarte, foarte bună."

În interiorul unui "iglu de sticlă" arctic.
În interiorul unui "iglu de sticlă" arctic. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

Luminile pot apărea "extrem de clar" şi "din senin", spune ea.

"Sentimentul pe care îl ai când începi să vezi diferite nuanţe de verde şi luminile mov, uneori chiar roz, dansând pe cer... este cu adevărat ceva special chiar şi pentru mine, ca finlandez, care am fost practic născută şi crescută sub aurorele boreale."

În timpul iernii, compania ei organizează tururi de vizionare a aurorelor boreale, traversând pădurea cu snowmobile, sanie trasă de câini husky sau cai finlandezi, sau schiuri. În primăvară, zilele sunt mai lungi, deşi este încă multă zăpadă, ceea ce creează peisaje iernatice pline de bucurie.

În timpul verii, datorită poziţiei Cercului Polar Arctic, soarele nu apune, iar finlandezii au ceea ce ei numesc "soarele de la miezul nopţii". În aceste luni, aurorele boreale dispar, dar există încă multe de apreciat în Ranua, cum ar fi plimbările cu barca pe lac.

Odată cu venirea toamnei, când frunzele încep să se schimbe, se deschid numeroase posibilităţi de cules de fructe şi ciuperci.

Interiorul însorit al unui "iglu de sticlă".
Interiorul însorit al unui "iglu de sticlă". (Prin amabilitatea Ranua Resort)

"La această vreme, natura este foarte frumoasă, cu diferite nuanţe de galben, portocaliu şi maro", spune Koivunen. "Este o perioadă foarte, foarte plăcută pentru a începe să aştepţi aurorele boreale şi pentru a merge în pădure pentru a te bucura de ceea ce aceasta ne oferă."

O mare parte din ceea ce aşteaptă în pădure este, desigur, viaţa sălbatică arctică ce trăieşte cât mai aproape posibil de habitatul său natural. Parcul construit în interiorul pădurii conţine aproximativ 50 de specii diferite. Koivunen enumără câteva: "Animalele includ urşi polari, urşi bruni, lupi, glutoni, râşi, vulpi arctice, diferite tipuri de bufniţe - cum ar fi bufniţe albe şi bufniţe rege, precum şi vulturi, vidre, castori, reni, elani, toate tipurile de animale indigene Finlandei."

Mai departe, ea spune că "întinderile sunt foarte mari, permiţând animalelor să trăiască foarte aproape de un mod de viaţă natural".

Aurora boreală văzută aproape de orizont, lângă grupul de "igluuri de sticlă" din staţiunea Ranua din Finlanda.
Aurora boreală văzută aproape de orizont, lângă grupul de "igluuri de sticlă" din staţiunea Ranua din Finlanda. (Prin amabilitatea lui Sami Takarautio via Ranua Resort)

Traseul care străbate parcul are aproximativ trei kilometri. Observând animalele de la o distanţă sigură, vizitatorii experimentează cum este o adevărată pădure finlandeză şi cât de preţioasă este.

"Ar trebui să preţuim cu adevărat natura unică pe care o avem în regiunile arctice", spune Koivunen. "Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să o menţinem şi să o conservăm."

Interiorul unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort.
Interiorul unui "iglu de sticlă" la Ranua Resort. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

"Igluuri de sticlă" în toamnă la Ranua Resort.
"Igluuri de sticlă" în toamnă la Ranua Resort. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

O scenă superbă pe malul lacului la Ranua Resort din Finlanda.
O scenă superbă pe malul lacului la Ranua Resort din Finlanda. (Prin amabilitatea staţiunii Ranua)

Plimbare cu snowmobilul la Ranua Resort din Finlanda.
Plimbare cu snowmobilul la Ranua Resort din Finlanda. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

Săniuş cu husky în staţiunea Ranua din Finlanda.
Săniuş cu husky în staţiunea Ranua din Finlanda. (Prin amabilitatea Ranua Resort)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură