Afganistan: Autorităţile închid locurile frecventate de străini pentru a-i proteja înaintea alegerilor

(photos.com)
Epoch Times România
02.04.2014

Guvernul afgan, afectat de o serie de atacuri pre-electorale care au vizat străinii din Kabul, a descoperit un nou mod de a-i proteja: închiderea restaurantelor şi a pensiunilor frecventate de aceştia, relatează miercuri publicaţia The New York Times.

Astfel, poliţişti în uniforme şi agenţi în civil au circulat marţi prin cartierele centrale ale Kabulului, ordonând unui număr de cel puţin 11 restaurante şi mai multe pensiuni să rămână închise până după alegerile prezidenţiale de sâmbătă.

Gandamack Lodge, o pensiune populară printre jurnalişti, a fost una dintre cele mai cunoscute locaţii închise de agenţi. Oficiali ai Direcţiei Naţionale de Securitate au sosit marţi dimineaţă la pensiune şi i-au transmis managerului, Nasrullah Nazari, că locaţia trebuie închisă, iar oaspeţii evacuaţi.

'Mi-au spus că este un ordin de la preşedinte', explică Nazari, adăugând că i-a fost prezentată o listă de aproximativ 12 pensiuni şi restaurante care urmează să fie închise.

Unii proprietari au fost avertizaţi de către agenţi în privinţa unor posibile atacuri care ar viza oaspeţii străini.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui Hamid Karzai, Fayeq Wahedi, a refuzat să precizeze dacă preşedintele a fost cel care a dispus măsurile, iar Sediq Seddiqi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, a negat categoric că ar fi existat astfel de măsuri, explicând în schimb că autorităţile au oferit doar sfaturi restaurantelor şi pensiunilor cu privire la îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă.

Pe de altă parte, reprezentantul unei agenţii de informaţii a confirmat că sub acoperirea anonimatului că s-a dispus închiderea unui număr neprecizat de pensiuni pentru siguranţa acestora.

Din luna ianuarie, aminteşte The New York Times, au avut loc o serie de atacuri care au vizat străinii şi locurile pe care aceştia le frecventau în Kabul. Astfel, în prima lună a anului, un atac sinucigaş la un restaurant libanez s-a soldat cu moartea a 21 de persoane, dintre care 13 străini, iar în luna martie, nu departe de acelaşi restaurant, un jurnalist suedez a fost împuşcat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor