Africa de Sud obţine o “victorie diplomatică” în cazul de genocid intentat împotriva Israelului

Tuneluri subterane ale Hamas distruse de forţele israeliene în Gaza
Tuneluri subterane ale Hamas distruse de forţele israeliene în Gaza (Youtube Screenshot)

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a respins vineri cererea Israelului de a respinge cazul de genocid intentat de Africa de Sud, cerându-i să împiedice trupele sale să comită genocid împotriva palestinienilor.

Totuşi CIJ nu a ordonat israelienilor încetarea focului, aşa cum a cerut Africa de Sud, relatează Reuters.

În plus, instanţa nu a decis asupra fondului acuzaţiilor de genocid, care ar putea dura ani de zile.

"A fost destul de condamnabilă", a declarat Susan Booysen, director de cercetare la Institutul Mapungubwe pentru Reflecţie Strategică.

"A fost destul de lipsit de ambiguitate... în evidenţierea abuzurilor... aşa că eu cred că le conferă (Africii de Sud) destul de multă stimă ca purtător de cuvânt internaţional pentru drepturile omului", a adăugat ea.

În timp ce aliaţii Israelului de la Washington, Bruxelles şi Londra ar putea să se supere, aceştia nu îşi pot permite să se înstrăineze de greutatea industrială şi diplomatică a Africii - mai ales că principalul rival al SUA, China, face curte continentului african cu bani, căi ferate şi transferuri de tehnologie.

"Dacă veţi începe să pedepsiţi Africa de Sud pentru că s-a adresat Curţii Internaţionale de Justiţie, atunci va trebui să începeţi să pedepsiţi o mulţime de alte ţări africane (pentru că îi sprijină pe palestinieni)", a declarat Steven Friedman, directorul Centrului pentru Studiul Democraţiei din Africa de Sud.

"Dacă faci asta, atunci ai putea la fel de bine să îi trimiţi (preşedintelui chinez) Xi Jinping o scrisoare în care să îi spui 'Ai câştigat'".

Subliniind acest aspect, joi, în timpul unei vizite în Angola, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, referitor la cazul Africii de Sud la CIJ, că "indiferent dacă avem sau nu un dezacord, o anumită chestiune nu înlătură munca importantă pe care o facem împreună în atât de multe alte domenii".

Războiul din Fâşia Gaza a provocat strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de palestinieni şi moartea a cel puţin 26.000 de persoane, potrivit oficialilor din Gaza, şi a stârnit indignare la nivel mondial. Dar într-o lume atât de divizată pe această temă, sprijinul moral al Curţii Mondiale este foarte important.

"CIJ nu a dat Africii de Sud tot ceea ce şi-a dorit, dar această hotărâre este o justificare răsunătoare a deciziei Pretoriei de a intenta acest proces şi o acuzaţie puternică la adresa politicii israeliene", a declarat avocatul pentru drepturile omului Reed Brody.

Africa de Sud se proiectează ca un critic al unei ordini mondiale pe care o consideră că serveşte în principal interesele Statelor Unite şi ale aliaţilor săi din ţările bogate, care promovează norme internaţionale pe care le aplică duşmanilor, dar adesea nu şi prietenilor şi nici măcar lor înşişi.

În timpul pandemiei COVID-19, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a fost cel care a denunţat lumea bogată pentru că a acaparat toate vaccinurile, a remarcat Chris Ogunmodede, analist şi editor al World Politics Review.

Africa de Sud a avut un rol esenţial în promovarea BRICS - forumul condus de Brazilia, Rusia, India, China şi ea însăşi - ca o alternativă la hegemonia occidentală, 40 de naţiuni făcând coadă pentru a se alătura anul trecut.

"(Cazul CIJ) este ... un alt indiciu al locului important pe care Africa de Sud încearcă să îl ocupe ca (una dintre) vocile principale ale continentului în problemele globale", a declarat Ogunmodede.

Oficialii sud-africani compară adesea lupta lor de odinioară împotriva dominaţiei minorităţii albe cu cauza palestiniană - o comparaţie pe care Israelul o contestă cu tărie.

Faptul că Africa de Sud nu adoptă o astfel de poziţie morală neechivocă faţă de Rusia a ridicat semne de întrebare. Anul trecut, guvernul sud-african a solicitat fără succes o derogare de la obligaţia de a-l aresta pe preşedintele Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina, astfel încât acesta să poată participa la un summit BRICS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe