Agenţie elveţiană de informaţii privată, anchetată în două ţări pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Emiratelor Arabe

(Captură Foto)

Şeful unei companii elveţiene de informaţii private este anchetat pentru spionarea unor personalităţi europene din mediul de afaceri, politic şi media şi la cererea Emiratelor Arabe Unite (EAU), au declarat luni pentru AFP surse apropiate dosarului, potrivit New Straits Times.

Trei anchete separate, în Franţa şi în Elveţia, îl vizează pe Mario Brero, şeful ALP Services SA, cu sediul la Geneva.

Compania este suspectată că a livrat numele a aproximativ 1.000 de europeni şi 400 de organizaţii unui client din Golf, în special pentru că se presupunea că acestea ar avea legături cu Frăţia Musulmană Sunnită, considerată de EAU o organizaţie extremistă.

Publicaţia franceză de investigaţii Mediapart a publicat anul trecut rapoarte care îl acuzau pe Brero şi agenţia sa că lucrează pentru serviciile de informaţii din Emiratele Arabe Unite.

Rokhaya Diallo, o scriitoare franceză, a depus o plângere în Franţa cu privire la această activitate în luna august, declanşând o anchetă penală, au declarat sursele.

Mediapart a depus o plângere legală separată, la fel şi un jurnalist care lucrează acolo, a declarat publicaţia pentru AFP.

Preşedinta Mediapart, Carine Fouteau, a declarat că jurnaliştii săi au fost raportaţi în Emiratele Arabe Unite ca fiind apropiaţi de Frăţia Musulmană.

Mediapart a înmânat anchetatorilor un document intern al ALP Services care enumeră toate numele date EAU.

Autorităţile elveţiene au început să îl investigheze pe Brero în decembrie, a declarat o altă sursă apropiată cazului, în urma unor plângeri din partea serviciilor guvernamentale, a academicianului Tariq Ramadan şi a ministrului belgian al Mediului, Zakia Khattabi.

AFP nu a reuşit să obţină încă un comentariu din partea avocatului lui Brero sau a autorităţilor EAU.

Pe lista de nume trimise în EAU între 2017 şi 2020 figurau personalităţi franceze precum Benoit Hamon, fost candidat la preşedinţie, Samia Ghali, viceprimar al oraşului Marsilia şi fost senator, partidul de extremă stânga Franţa Neînduplecată (LFI) şi Centrul Naţional Francez pentru cercetare ştiinţifică.

Numele au fost adunate în 18 ţări europene, multe dintre ele, adesea pe nedrept, fiind desemnate ca simpatizanţi ai Frăţiei Musulmane, au declarat sursele.

"Sistemul judiciar trebuie să investigheze astfel de metode. Nu numai că implică o utilizare ilegală a datelor cu caracter personal, dar o asociază în mod greşit pe Rokhaya Diallo cu un grup cu care nu are nicio legătură", a declarat avocatul lui Diallo, Vincent Brengarth.

O altă investigaţie franceză, în octombrie 2023, a fost declanşată de o plângere legală depusă de Sihem Souid, o lobbyistă a Qatarului în Franţa, care a declarat că ea şi Qatarul au fost ţinta unei "operaţiuni de destabilizare" pe baza informaţiilor furnizate de ALP Services.

Brero a fost condamnat în Franţa pentru colectarea ilegală de informaţii despre soţul Annei Lauvergeon, fostă şefă a companiei de energie nucleară Areva SA.

În ianuarie, în Statele Unite, un comerciant - Hazim Nada - a intentat un proces împotriva Emiratelor Arabe Unite şi a conducătorului său, acuzându-i că au plătit ALP Services pentru a-i "afecta grav" reputaţia şi afacerile în cadrul unei campanii de denigrare.

Presupusa operaţiune împotriva lui Nada, raportată pentru prima dată de "The New Yorker" anul trecut, a pus în lumina reflectoarelor o industrie în plină expansiune a ceea ce analiştii în domeniul securităţii numesc întreprinderi de "dezinformare pentru angajare" care alimentează naraţiuni false şi promovează operaţiuni de influenţă în numele unor guverne şi al altor clienţi plătitori.

În ianuarie, presa a relatat că Emiratele Arabe Unite au dispus trimiterea în judecată a 84 de persoane pentru presupuse legături cu Frăţia Musulmană, potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe