Al-Qaeda, mai mare, mai puternică, mai imprevizibilă

Epoch Times România
07.08.2013

Al-Qaeda are mari posibilităţi să-şi sporească dimensiunile şi forţa şi să devină mai imprevizibilă în următorii cinci ani, potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate Canadian (CSIS). În cel mai optimist dintre scenarii pentru securitatea Occidentului, organizaţia va fi capabilă să lanseze atacuri de mică intensitate, cu anumită frecvenţă, să inspire lupii solitari din SUA şi Europa - asemenea fraţilor Ţarnaev din Boston şi francezului Merah din Marseille - şi să-şi extindă alianţele în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, notează ziarul El Pais.

Raportul, publicat recent, prevede trei scenarii: dispariţia grupării teroriste, creşterea treptată şi creşterea sa rapidă. Se mizează pe a doua opţiune, fără să fie exclusă cea de-a treia în anumite zone, precum Siria. 'Creşterea treptată a Al-Qaeda presupune noi provocări. Gruparea va deveni mai predictibilă pe măsură ce liderii săi vor deveni mai autonomi şi mai oportunişti. În acelaşi timp va deveni mai puternică pe măsură ce îşi diversifică sursele de finanţare, va găsi noi refugii şi va atrage mai mulţi combatanţi', se arată în raport.

Dezbaterea privind viitorul organizaţiei a început în urmă cu doi ani, în ziua asasinării lui Osama Bin Laden în Pakistan. S-a crezut atunci că fără Bin Laden, gruparea practic va dispărea. Totuşi, succesorul său, medicul egiptean Ayman al Zawahiri, 'a fost capabil, în ultimul an, nu doar să menţină vie organizaţia, ci şi să extindă brandul şi să încheie noi alianţe, mai ales în Africa de Vest', notează raportul.

'Al-Qaeda a pierdut din protagonism ca organizaţie, dar nu ca sursă de inspiraţie, de stimulare şi orientare ideologică pentru terorismul jihadist', este de părere Daniel Sansó-Rupert, de la Centrul Superior de Studii pentru Apărarea Naţională de la Universitatea Santiago de Compostela (CESEDEN-USC). Pe viitor, 'Al-Qaeda va aduce organizaţiilor teroriste care i se vor afilia experienţa sa de luptă, informaţiile, pregătirea şi cunoaşterea pe care o au veteranii săi; acesta este adevăratul câştig al Al-Qaeda, pe lângă atenţia mediatică pe care o suscită pe plan internaţional', a explicat expertul.

Raportul admite că nu există o părere unică privind viitorul Al-Qaeda în rândul experţilor. Ei admit că se observă o creştere a aşa-numitului 'nucleu dur'- cum l-a definit Saed al Shihri, deţinut la Guantanamo - şi care se află undeva între Pakistan şi Afganistan, dar care va pierde treptat din putere, în paralel cu întărirea grupurilor aliate din Africa de Vest şi Orientul Mijlociu. Deocamdată, însă, nucleul supravieţuieşte în Pakistan şi, în pofida atacurilor cu drone ale SUA şi criticilor la adresa pasivităţii pakistaneze, puţini experţi cred că va exista un recul imediat al grupului în această zonă.

În raport există şi o anecdotă, care arată cât de comozi se simţeau oamenii lui Bin Laden pe teritoriul pakistanez. Într-un comunicat, datat 27 august 2010, Bin Laden îşi exprima îngrijorarea faţă de combatanţii şi simpatizanţii săi din Pakistan: dar nu de teamă că vor fi arestaţi, ci pentru ploile torenţiale şi inundaţiile care au afectat ţara în acea perioadă.

'Al-Qaeda are potenţialul să facă din zonele unde prezenţa sa este precară, precum Siria, peninsula Sinai, nordul şi nord-estul Africii, bastioane complementare ale celor deja existente în Afganistan, Pakistan, Yemen şi Somalia'. 'Fostul leadership unificat şi cu viziune de viitor a fost înlocuit cu unul mai impetuos şi cu obiective imediate', subliniază raportul.

Referitor la primăvara arabă, spionajul canadian avertizează că'nu sunt evidenţe că tinerii vizaţi de discursul Al-Qaeda au fost seduşi de acest proces de deschidere'. Dar numărul simpatizanţilor va creşte substanţial, pe măsură ce tinerii se vor simţi frustraţi de avansul lent sau nul al reformelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor