Alarmă în Germania. Autostrăzile „explodează” din cauza căldurii.

Autostrăzile din Germania „explodează” din cauza căldurii. (JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.06.2013

Alarmă în Germania. Autostrăzile literalmente explodează de căldură. Fenomenul a provocat deja o victimă în Bavaria, respectiv un motociclist, care a fost aruncat pur si simplu de pe motocicletă după ce a fost luat prin surprindere de o umflare apărută brusc pe autostrada A93, fiind ucis pe loc, informează vineri publicaţia „Bild”.

Ziarul relevă cum din cauza căldurii excesive "multe autostrăzi devin fatale când temperatura depăşeşte 30 de grade", rezultatul fiind că "plăcile de beton izbucnesc, asfaltul se topeşte şi căldura sahariană face ca drumurile noastre să pună în pericol viaţa oamenilor". Chiar şi Asociaţia Germană a Automobiliştilor (ADAC), ce deţine peste 18 milioane de membri, condamnă deficienţele de construcţie, subliniind că şoseaua de 3 mii de km - din reţeaua de autostrăzi germane de 12.800 km - este foarte probabil ”să erupă” din cauza căldurii. Cauza: faptul că până acum 15 ani, multe autostrăzi au fost construite folosind plăci de beton ce conţin materiale care acum nu mai sunt utilizate.

"Problema constă în faptul că este imposibil de prevăzut în ce moment poate exploda cimentul, totul se întâmplă în câteva minute", a declarat îndurerat Juergen, purtătorul de cuvânt al ADAC. Pe autostrăzile din Bavaria s-au verificat deja 24 de astfel de "blow up-uri", rezultatul fiind că autostrada A3 este în prezent "la pământ".

Josef Seebacher, responsabilul autostrăzilor din sudul Bavariei, explică faptul că "drumurile noastre se confruntă cu schimbări bruşte de temperatură de la minus 30 la plus 30 de grade Celsius. În ţările mediteraneene nu există aceste schimbări".

Chiar şi în Saxonia s-a produs acest fenomen de umflare a şoselei de-a lungul a trei kilometri din autostrada A72. Purtătorul de cuvânt al biroului tehnic pentru construcţia de drumuri, Peter Weib, a declarat: "Nu am văzut niciodată aşa ceva. Angajaţii noştri verifică peste tot pentru a detecta eventualele defecte. În astfel de cazuri, se vor impune limite de viteză sau blocarea autostrăzilor", relatează „Bild”.

Secretarul de stat pentru transporturi, Andrea Scheuer, precizează că „întreaga reţea de autostrăzi este supusă controalelor, iar mai multe echipe de angajaţi sunt gata să ia măsuri prompte pentru a repara prejudiciul". În acelaşi timp, sfatul pentru şoferii care călătoresc pe autostrăzile germane este acela de a conduce cu atenţie şi în special cu "ochii bine deschişi". Asfaltul poate exploda în orice moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor