Alexandru Tănase: Deputaţi din AIE cunosc adevărul despre 7 aprilie

Protestatarii de la Chişinău s-au adunat în faţa sediului Preşedinţiei, 7 aprilie 2009. Protestele, care au început paşnic, au degenerat, clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei fiind incendiate.(arhivă) (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
08.04.2012

Mai mulţi deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) cunosc adevărul despre 7 aprilie, însă nu vor sa îl spună, a declarat, joi, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune N4.

„Nu pot da nume, căci e vorba de persoane active în viaţa politică. Sunt politicieni care fac parte din coaliţia majoritară. Ei cunosc exact ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 şi ar putea oferi informaţii în acest sens. Calitatea mea de preşedinte al Curţii Constituţionale mă împiedică la ora actuală să mă lansez în afirmaţii care vizează majoritatea parlamentară. Însă atunci când o să mă retrag din activitatea politică, o să încerc să aştern pe hârtie presupunerile”, a spus Tănase, citat de Agenţia „Infotag”.

Magistratul a opinat că „responsabilitatea incendierii Parlamentului este pe seama celor care la acel moment deţineau puterea politică – Partidul Comuniştilor”.

Alexandru Tănase a mai afirmat că se îndoieşte că „adevărul despre 7 aprilie va fi făcut public”. „Cu părere de rău, suntem încă la punctul de la care am pornit în 2009. Nu cred că cineva va ieşi să anunţe adevărul despre 7 aprilie”, a menţionat el.

Niciunul din partidele aflate la guvernare nu se simte vizat de declaraţiile lui Alexandru Tănase, potrivit cărora printre deputaţii AIE ar fi persoane care cunosc ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009. Reprezentanţii PL, PD şi PLDM i-au sugerat magistratului să nu se lanseze în declaraţii politice, iar dacă cunoaşte informaţii, să se adreseze la Procuratura Generală pentru a depune mărturii.

Liberala Corina Fusu a declarat că unica implicare a membrilor PL în cadrul evenimentelor din 7 aprilie a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul protestelor paşnice. „Bineînţeles, Partidul Liberal a fost prezent în Palatul Marii Adunări Naţionale începând cu data de 6 aprilie. Noi am făcut tot posibilul ca protestele să nu degradeze în agresiuni. Aflându-ne în Piaţă, noi am chemat oamenii să plece din faţa clădirii Parlamentului şi a Preşedinţiei. Asta a fost implicarea PL. Cât despre afirmaţiile dlui Tănase, este viziunea lui. Totul trebuie să fie confirmat şi de anchetă”, a subliniat deputata.

De cealaltă parte, liderul PD a negat cu vehemenţă că unii colegi ai săi ar putea fi implicaţi în acele evenimente. Potrivit lui, dacă Alexandru Tănase deţine informaţii, ar trebui să meargă la Procuratura Generală şi să facă mărturii. „Pe parcursul acestor ani care s-au scurs, noi nu avem deficit de declaraţii politice publice. Însă, avem un foarte mare deficit de probe şi de declaraţii administrate potrivit legii, ca ele să fie de ajutor în procesul de anchetă”, a adăugat democratul.

Fostul coleg de partid al lui Tănase, Valeriu Streleţ, a amintit că acum un an acesta spunea că adevărul despre 7 aprilie nu va fi aflat niciodată. „Acum încearcă să epateze opinia publică şi să se facă vizibil. Evenimentele din 7 aprilie au fost o revoltă sinceră şi spontană a tinerilor care nu mai vroiau să trăiască într-un stat sărac. Alta e că pe 7 aprilie unele forţe au manipulat masele, pentru a distruge clădirile oficiale şi astfel să compromită forţele democratice. Iată aici trebuie să investigheze Procuratura Generală. Iar declaraţiile lui Tănase se înscriu în retorica care a devenit obişnuită în ultimul an. Preşedintele Curţii Constituţionale ar trebui să fie mai rezervat în astfel de declaraţii”, consideră Valeriu Streleţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor