Americanii fotografiază toate coletele poştale

Posta americanilor este fotografiată din 2001. (Scott Olson / Getty Images)
Mioara Stoica
04.07.2013

În Statele Unite nu sunt monitorizate numai e-mailurile şi apelurile telefonice, ci şi traficul poştal. Din relatările făcute joi de ziarul New York Times, rezultă că, serviciul poştal american fotografiază toate scrisorile sau pachetele trimise, în programul Mail Isolation Control and Tracking. Nu este clar cât timp sunt păstrate imaginile.

La cererea poliţiei, lucrătorii poştali colectează imaginile coletelor trimise prin postă şi primite de către anumite persoane pe o durată de 30 de zile, care poate fi prelungită până la un maxim de 120 de zile. Acest program există de o sută de ani, în timp ce fotografierea poştei a pornit automat după povestea scrisorilor cu antrax, care au ucis cinci persoane la sfârşitul anului 2001.

Autorităţile americane apără programul, explicând că acesta, de exemplu, a servit pentru a descoperi actriţa Shannon Richardson care a trimis scrisorile cu antrax preşedintelui Barack Obama, acuzând în mod fals soţul ei de a fi făcut acest lucru.

Ca şi în trecut, monitorizarea traficului poştal a condus la descoperirea reţelelor de prostituţie, a traficului de droguri, fraudelor şi a funcţionarilor corupţi. Supravegherea este cerută de către poliţie sau de la FBI, dar ei nu pot deschide corespondenţa, pentru care este necesară o hotărâre judecătorească.

"Este o comoară de informaţii - spune J. Wedick, un fost agent FBI – numai uitându-se la partea exterioară a poştei, se poate înţelege care este banca ta, cu cine comunici, toate informaţii care dau indicaţii utile anchetatorilor". Cu toate acestea, adaugă el, "se poate abuza uşor, pentru că este foarte comod şi nu trebuie să mergi la un judecător să ceri permisul. Trebuie doar completat un formular".

Acest lucru i s-a întâmplat lui Mary Rose Wilcox, una dintre autorităţile de supraveghere (un fel de consilier provincial) din Maricopa County, în Arizona, care în 2012 a obţinut de la un tribunal federal suma de un milion de dolari de despăgubire, după ce şeriful Joe Arpaio a solicitat monitorizarea poştei sale. Wilcox a criticat în mod repetat raidurile anti-imigraţie efectuate de Arpajo iar controlul poştei sale a fost recunoscut drept "motivat politic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor