Aproape jumătate din marile oraşe din China se scufundă, afirmă cercetătorii

Stradă inundată în oraşul Tianjin, China.
Stradă inundată în oraşul Tianjin, China. (Captură Foto)

Aproape jumătate din oraşele mari ale Chinei suferă de niveluri "moderate până la severe" de afundare, expunând milioane de oameni la riscul de inundaţii, în special pe măsură ce nivelul mării creşte, potrivit unui studiu realizat pe baza datelor satelitare la nivel naţional, publicat vineri şi citat de Reuters.

Autorii studiului, publicat de revista Science, au constatat că 45% din terenurile urbane din China se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, iar 16% cu peste 10 mm pe an, fapt determinat nu numai de scăderea nivelului freatic, ci pur şi simplu şi de greutatea mediului construit.

Având în vedere că populaţia urbană a Chinei depăşeşte deja 900 de milioane de locuitori, "chiar şi o mică parte din terenurile care se afundă în China s-ar putea traduce, prin urmare, într-o ameninţare substanţială la adresa vieţii urbane", a declarat echipa de cercetători condusă de Ao Zurui de la Universitatea Normală din China de Sud.

Subsidenţa costă deja China mai mult de 7,5 miliarde de yuani (1,04 miliarde de dolari) în pierderi anuale, iar în următorul secol, aproape un sfert din terenurile de coastă ar putea fi de fapt mai jos decât nivelul mării, ceea ce ar expune sute de milioane de oameni la un risc şi mai mare de inundaţii.

"Acest studiu arată cu adevărat că, pentru China, aceasta este o problemă naţională şi nu o problemă care afectează doar unul sau două locuri", a declarat Robert Nicholls de la Centrul Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice de la Universitatea East Anglia.

"Şi este un microcosmos a ceea ce se întâmplă în restul lumii".

Oraşul nordic Tianjin, în care locuiesc peste 15 milioane de oameni, a fost identificat ca fiind unul dintre cele mai afectate. Anul trecut, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi după un "dezastru geologic brusc" pe care anchetatorii l-au pus pe seama epuizării apei, precum şi a construcţiei de puţuri geotermale.

Multe dintre vechile districte de cărbune din China au suferit, de asemenea, din cauza exploatării excesive, autorităţile fiind adesea nevoite să injecteze beton în puţurile care se prăbuşesc pentru a consolida terenul.

Problema nu se limitează la China. Un studiu separat publicat în februarie arată că aproximativ 6,3 milioane de km pătraţi de terenuri din întreaga lume sunt în pericol. Printre ţările cele mai afectate se numără Indonezia, cu zone mari din capitala Jakarta aflate acum sub nivelul mării.

Nicholls a declarat că oraşele vulnerabile ar putea învăţa lecţii de la Tokyo, care s-a scufundat cu aproximativ 5 m până când a interzis extracţia apelor subterane în anii 1970.

"Atenuarea subsidenţei ar trebui analizată foarte serios, dar nu se poate opri totul, aşa că vorbim despre adaptare şi construirea de diguri", a adăugat el.

Dintre cele 44 de oraşe mari de coastă care suferă de această problemă, 30 se aflau în Asia, potrivit unui studiu realizat în 2022 în Singapore.

"Este o problemă legată de urbanizare şi de creşterea populaţiei - o densitate mai mare a populaţiei, mai multă apă extrasă, (şi) mai multe subsidenţe", a declarat Matt Wei, expert în geofizică la Universitatea din Rhode Island.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură