Armata chineză crede că are dreptul să atace navele de luptă nipone în Marea Chinei de Sud

Portavionul Liaoning al Armatei de Eliberare a Poporului.
Portavionul Liaoning al Armatei de Eliberare a Poporului. (Captură Foto)

Recunoscând că Japonia are capacitatea de a-şi proiecta forţa navală în Marea Chinei de Sud, amiralul Li Jie din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului a declarat că navele de luptă chineze au dreptul să atace navele nipone în regiunea disputată, conform website-ului Want China Times.

Agenţia de ştiri Kyodo din Tokyo a raportat că Japonia evaluează momentul şi modalitatea de a interveni în disputele teritoriale complexe din Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape în întregime în ciuda pretenţiilor teritoriale manifestate de statele învecinate. Guvernul japonez a declarat că Marea Chinei de Sud este o problemă importantă pentru interesele naţionale ale Japoniei, atunci când Dieta Japoniei a evaluat tratatul cu SUA privind cooperarea mutuală şi securitatea naţională. Este foarte probabil ca Japonia să ofere suport logistic Marinei americane care operează în regiune.

Li Jie a declarat pentru publicaţia chineză Global Times că Japonia nu are niciun impediment tehnic în a-şi trimite navele şi avioanele de luptă în Marea Chinei de Sud. Avionul de luptă P-3C anti-submarin şi avioanele E-2C şi E-767 de avertizare timpurie din cadrul Forţelor de Apărare ale Japoniei pot zbura direct din Japonia către regiunea disputată, a declarat amiralul chinez, în timp ce avionul KC-767J pentru realimentare poate extinde raza operaţională a unor avioane de luptă precum F-15J şi F-2. Navele de luptă nipone, incluzând noul distrugător Izumo, sunt proiectate perfect pentru operaţiuni în Marea Chinei de Sud, a adăugat Li.

În plus, Japonia va avea de înfruntat o presiune diplomatică din partea naţiunilor din sud-estul Asiei dacă îşi va demonstra ambiţiile politice puternice în regiune, a mai declarat Li.

Amiralul chinez a avertizat că politicienii niponi se gândesc cu atenţie la trimiterea de avioane şi nave de luptă în Marea Chinei de Sud, deoarece China s-ar putea să recurgă la mai mult decât exprimarea opoziţiei sale prin canalele diplomatice. Navele de luptă chineze au dreptul legal de a ataca navele care pătrund pe teritoriul naţional, conform amiralului – o sugestie suplimentară că distincţia între apele teritoriale şi internaţionale s-ar putea să nu fie recunoscută de Beijing.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe