Armata rusă măreşte „ritmul şi amploarea” atacurilor mecanizate în Ucraina, în timp ce SUA întârzie un nou ajutor pentru Kiev

Soldati rusi in Ucraina
Soldati rusi in Ucraina (Telegram)

Forţele ruseşti îşi măresc „ritmul şi amploarea” atacurilor mecanizate în estul Ucrainei, afirmă experţii militari, în timp ce republicanii de la Washington blochează un uriaş pachet de ajutor pentru Kiev.

Surse ucrainene au afirmat că armata rusă a suferit pierderi grele pe măsură ce a câştigat teren, inclusiv distrugerea a numeroase vehicule militare, potrivit The Standard.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că forţele ruseşti au efectuat un asalt mecanizat spre oraşul Chasiv Yar, la vest de Bahmut, în provincia Doneţk, pe 4 aprilie, şi au avansat până la periferia estică a acestuia.

Forţele ucrainene au distrus 11 din cele 25 de vehicule blindate ruseşti implicate în atac, conform unui soldat ucrainean.

Trupele lui Putin au făcut, de asemenea, o serie de alte înnaintări limitate în zona Bahmut, inclusiv la nord de Vesele, la nord-vest de Berestove şi au capturat, de asemenea, o mare parte din sudul Ivanivske, a adăugat think tank-ul cu sediul la Washington.

ISW a continuat: "Forţele ruseşti cresc în prezent ritmul şi dimensiunea atacurilor lor mecanizate în tot estul Ucrainei şi este posibil să intensifice ritmul general al operaţiunilor lor ofensive în Ucraina".

Analiştii militari consideră că această schimbare în tactica rusă ar putea fi aceea de a folosi întârzierea acordării unui ajutor suplimentar din partea SUA pentru Kiev, chiar dacă ruşii vor suferi pierderi grele, sau să facă acest lucru înainte ca vremea mai umedă de primăvară să îngreuneze deplasarea tancurilor şi a vehiculelor de luptă de infanterie pe un teren mai moale.

Trupele invadatoare ar fi pierdut 12 tancuri şi opt vehicule de luptă de infanterie într-un asalt mecanizat de mărimea unui batalion în apropiere de Avdiivka, în estul provinciei Doneţk, la sfârşitul lunii trecute.

După summitul NATO de la Bruxelles, ministrul britanic de externe David Cameron a subliniat că se va deplasa la Washington săptămâna viitoare pentru a-i îndemna pe republicani să nu mai blocheze pachetul de asistenţă de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina.

Încurajând alte ţări să facă presiuni asupra republicanilor, el a declarat într-un mesaj video de la reuniunea NATO: "Este vorba de securitatea americană, de securitatea europeană, de securitatea Marii Britanii, care este în joc în Ucraina şi au nevoie de ajutorul nostru".

Marea Britanie şi alte ţări trebuie să examineze cum ar putea "face mai mult" pentru a oferi apărare aeriană Ucrainei, a adăugat el, Kievul pledând pentru mai multe sisteme Patriot.

Lordul Cameron a declarat că numai în luna martie au avut loc peste 700 de atacuri cu rachete şi drone asupra Ucrainei.

De asemenea, el a îndemnat la mai multe acţiuni pentru a folosi activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa apărarea Ucrainei împotriva invaziei lui Putin.

"Într-o zi, Rusia va trebui să plătească despăgubiri pentru invazia sa ilegală din Ucraina", a adăugat el.

Totodată, apărarea aeriană rusă a doborât 53 de drone ucrainene în cursul nopţii de joi spre vineri, majoritatea deasupra regiunii Rostov, a anunţat vineri agenţia de ştiri RIA, care a citat Ministerul rus al Apărării.

O dronă a fost doborâtă în regiunea Saratov, unde se află o bază aeriană pentru bombardierele strategice ruseşti. Mai multe drone au fost, de asemenea, doborâte deasupra regiunilor Kursk, Belgorod şi Krasnodar, a precizat ministerul.

În plus, forţele aeriene ucrainene au doborât toate cele 13 drone folosite în atacul rusesc de joi noaptea asupra regiunilor sudice, a anunţat vineri armata ucraineană.

Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Zaporojie, Odesa şi Dnipropetrovsk.

Rusia a folosit, de asemenea, două rachete S-300/S-400 şi trei rachete balistice Iskander-M în atac.

Unul dintre atacuri a vizat infrastructura energetică din regiunea Odesa, dar apărarea aeriană ucraineană a respins toate cele patru drone, a anunţat grupul de forţe din sudul Ucrainei.

Oficialii locali au raportat, de asemenea, explozii într-un atac în oraşul Harkiv din estul ţării, o ţintă obişnuită a atacurilor ruseşti, la sfârşitul zilei de joi.

Guvernatorul regiunii, Oleh Siniehubov, a declarat că atacul a avariat patru maşini şi o clădire cu cinci etaje, fără a fi raportate victime până vineri dimineaţă.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii de reţea ucrainene în ultimele săptămâni, cu scopul de a perturba reţeaua electrică şi energetică a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe