Arnaud Montebourg, un ultranaţionalist de stânga în fruntea economiei franceze

Arnaud Montebourg. (THOMAS COEX/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2014

Noul şef al guvernului francez, Manuel Valls, l-a numit ca ministru al economiei şi redresării industriale pe Arnaud Montebourg, (Clamecy, Ničvre, 1962), un protecţionist care se află la antipozii politicii Uniunii Europene, informează ziarul ABC.

Arnaud Montebourg poartă costume şi pantofi doar de mărci franceze pentru a da un exemplu 'al patriotismului său economic de stânga'. Cei optimişti îl văd ca pe un naţionalist de stânga, iar cei pesimişti ca pe un demagog populist. Un retrograd ultranaţionalist, aflat la antipozii politicilor practicate de ceilalţi miniştri europeni, social-demócraţi, liberali sau conservatori.

Tânăr şi înalt, cu trecere la femei, Montebourg a fost numit în fruntea unui minister mai puţin relevant. Michel Sapin, ministru de finanţe, este cel care va controla bugetul şi negocierile Franţei cu o Europă care se îndoieşte că promisiunile franceze vor fi îndeplinite. În timp ce Laurent Fabius, ministru de externe, se va ocupa de partea esenţială a comerţului exterior al Franţei.

Montebourg este un adversar radical al politicilor de austeritate ale UE. El ţine de mulţi ani predici împotriva austerităţii europene, susţinând modelul protecţionismului naţional şi european care stârneşte groază în noul cabinet Hollande(Valls. Diatribele sale împotriva cancelarului Angela Merkel şi politica economică germană au avut un cost diplomatic lamentabil.

Dacă era lăsat afară din guvern, Montebourg putea fi un inamic periculos. Iar cuplul Hollande)Valls speră ca Montebourg să fie o persoană mai controlabilă în fruntea unui minister reputat, cu o imagine bună, dar lipsit de competenţe esenţiale. Naţionalist de stânga, protecţionist populist sau demagog, Montebourg a devenit celebru în ţară prin ieşirile sale pitoreşti.

De mai multe luni, Montebourg se plimbă prin toată Franţa făcând propagandă personală produselor franţuzeşti. El apare, de exemplu, la dineuri îmbrăcat în costume 'realizate integral în Franţa'. Poartă cămăşi, pantofi, cravate şi lenjerie de corp exclusiv franţuzeşti. A ajuns chiar să se fotografieze într-un maiou având brodat tricolorul francez.

Această politică a comunicării a ajuns să dea roade în rândul directorilor de întreprinderi mici şi mijlocii conservatori, aparent orgolioşi că un ministru face propagandă produselor lor naţionale şi care are la dispoziţie un arsenal publicitar atât de vast.

În schimb, în Germania şi la Bruxelles, ieşirile lui Montebourg nu stârnesc deloc zâmbete, dimpotrivă. Sunt percepute cu o consternare iritantă şi chiar cu temere că patriotismul protecţionist al ministrului ar putea avea un cost periculos nu doar pentru Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor