Aşezările israeliene se extind într-un număr record, susţine şeful ONU pentru drepturile omului

Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate s-au extins cu un număr record şi riscă să elimine orice posibilitate practică a unui stat palestinian, a declarat vineri şeful ONU pentru drepturile omului.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a precizat că extinderea coloniilor israeliene echivalează cu transferul de către Israel a propriei populaţii, ceea ce, a reiterat el, reprezintă o crimă de război, relatează Reuters.

Administraţia americană Biden a declarat luna trecută că aşezările sunt "incompatibile" cu dreptul internaţional, după ce Israelul a anunţat noi planuri de construire de locuinţe în Cisiordania ocupată.

"Violenţa coloniştilor şi încălcările legate de colonii au atins noi niveluri şocante şi riscă să elimine orice posibilitate practică de a stabili un stat palestinian viabil", a susţinut Turk într-o declaraţie care însoţeşte raportul ce va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva la sfârşitul lunii martie.

Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva a declarat că raportul ar fi trebuit să includă moartea a 36 de israelieni în 2023.

"Drepturile omului sunt universale, însă victimele israeliene ale terorismului palestinian sunt ignorate de Biroul (Înaltului Comisar) de fiecare dată", a precizat aceasta într-o declaraţie.

Raportul de 16 pagini, bazat pe monitorizarea proprie a ONU, precum şi pe alte surse, a documentat 24.300 de noi unităţi de locuinţe israeliene în Cisiordania ocupată în timpul unei perioade de un an până la sfârşitul lunii octombrie 2023, despre care a spus că este cea mai mare valoare înregistrată de la începutul monitorizării în 2017.

De asemenea, raportul a afirmat că a existat o creştere dramatică a intensităţii, severităţii şi regularităţii violenţei atât a coloniştilor israelieni, cât şi a violenţei de stat împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, în special de la atacurile mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

De atunci, peste 400 de palestinieni au fost ucişi de către forţele de securitate israeliene sau de către colonişti, a precizat raportul.

Israelul, care a cucerit Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, pretinde un drept biblic prin naştere asupra teritoriului pe care se extind coloniile. Armata sa afirmă că desfăşoară operaţiuni antiteroriste în Cisiordania şi că vizează presupuşi militanţi.

Raportul lui Turk notează că politicile actualului guvern israelian, care este cel mai de dreapta din istoria ţării şi care include naţionalişti religioşi cu legături strânse cu coloniştii, par aliniate într-o "măsură fără precedent" cu obiectivele mişcării israeliene de colonizare.

De asemenea, raportul a documentat cazuri de colonişti care purtau uniforme complete sau parţiale ale armatei israeliene şi purtau puşti ale armatei în timp ce hărţuiau sau atacau palestinieni. Uneori palestinienii au fost împuşcaţi de la mică distanţă, a precizat organizaţia.

Războiul din Gaza, care durează de cinci luni, a pus din nou accentul pe o soluţie cu două state pentru conflictul israeliano-palestinian, aşa cum se prevedea în acordurile de la Oslo de la începutul anilor 1990.

De atunci, însă, s-au înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte realizarea unui stat palestinian, unul dintre obstacole fiind reprezentat de extinderea coloniilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe