Asociaţia 21 Decembrie 1989: "Înalta Curte incompententă în Dosarul Revoluţiei?"

Pare că unor judecători le este frică să îi judece pe complicii lui Ceauşescu şi ai lui Iliescu, acuză Asociaţia 21 Decembrie 1989, după ce magistraţii Înaltei Curţi au rămas, marţi, în pronunţare pe una din contestaţiile faţă de clasarea dosarului Revoluţiei.
Cadavrele celor omorâţi la Revoluţie, Bucureşti, decembrie 1989
Cadavrele celor omorâţi la Revoluţie, Bucureşti, decembrie 1989 (AFP/Getty Images)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare, marţi, pe una din cele circa 200 de contestaţii depuse de membrii Asociaţiei 21 Decembrie faţă de clasarea Dosarului Revoluţiei, închis de Parchetul General.

Reamintim că peste 1100 de tineri au fost ucişi în decembrie 1989 iar alte 3.000 de persoane au fost rănite. Cu toate acestea, la 26 de ani după crime, dosarul Revoluţiei a fost închis de procurorii militari. Speranţa celor ce au luptat în acele zile şi a urmaşilor eroilor ucişi s-a îndreptat spre Înalta Curte, singura în măsură să redeschidă acest dosar, pentru ca cei vinovaţi de moartea, rănirea, lipsirea de libertate, torturarea, supunerea la tratamente neomenoase a câtorva mii de persoane în timpul evenimentelor din decembrie să fie pedepsiţi.

În mod cu totul straniu, Înalta Curte a rămas în pronunţare pe una dintre contestaţiile membrilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 faţă de clasarea dosarului Revoluţiei, urmând să verifice dacă este competentă (?!) pe acest dosar.

"A rămas ca Înalta Curte să-şi verifice competenţa. Aceasta ni se părea o problemă minoră, care trebuia rezolvată pe loc, nu să rămână în pronunţare pe aspectul ăsta. Să rămână în pronunţare e ca şi cum s-ar fi invocat din oficiu incompetenţa şi se duc să verifice.", a declarat pentru Epoch Times avocatul Asociaţiei 21 Decembrie, dl Antonie Popescu.

Astăzi, Înalta Curte a judecat alte 8 contestaţii, iar în zilele ce vin, vor urma alte şi alte plângeri, magistraţii având de soluţionat în jur de 200 de contestaţii:

"Problema este că dacă va fi o decizie justă sau o ascundere după deget şi o dilatare impardonabilă a procedurii, inclusiv la nivelul acesta. (...) Dosarul e închis din motive de aşa-zisă prescripţie şi ăsta e singurul aspect pe care trebuie să-l clarifice Înalta Curte, s-au prescris sau nu (crimele n.r.). Asta înseamnă desfiinţarea ordonanţei Parchetului de clasare a dosarului şi reluarea cercetărilor. Asta ar spune Înalta Curte: Nu se poate închide prin prescripţie!", a adăugat Antonie Popescu.

Redăm comunicatul pe această temă remis de Asociaţia 21 Decembrie 1989 publicaţiei Epoch Times.

"Incompetenţa Înaltei Curţi?

Deşi câţiva dintre criminalii (cu statut de generali şi miniştri) care au apărut încă de la început în Dosarul Revoluţiei, au fost judecaţi şi condamnaţi de către Curtea Supremă de Justiţie, transformată în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de judecată de astăzi, 12 ianuarie 2016, a avut îndoieli sau refuză să judece măsura ruşinoasă a Parchetului, de închidere a dosarului prin clasare sub pretextul că ar fi intervenit prescripţia - deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că nimeni nu poate invocă prescripţia, fiind vorba de tratamente neomenoase, iar omorul este imprescriptibil, după amendamentul la Codul Penal, din 2012, iniţiat de Macovei, ICCMER, Asociaţia 21 Decembrie 1989 .

Astăzi 12 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să judece pentru frica de a nu fi necompetentă "material şi după calitatea persoanei" !

Ceauşescu a fost condamnat pentru genocid, adică pentru infracţiuni imprescriptibile. Acum această hotărâre îi împiedică şi procurorii care au clasat dosarul vor să o uite, alţii vor să o anuleze...

Pe complicii lui Ceauşescu şi ai lui Iliescu însă pare că le e teama unor judecători să-i judece, deşi au fost puşi sub acuzare pentru tratamente neomenoase şi pentru omor deosebit de grav - tot infracţiuni imprescriptibile !

Cum se poate că după ce Înalta Curte a confirmat redeschiderea dosarului Mineriadei, cu aceeaşi actori, tip de faptă, să se mai tergiverseze dosarul Revoluţiei prin excepţii de necompentenţă materială ridicate din oficiu de completul de judecată ?!?

Asociaţia 21 Decembrie spune răspicat că farsele judiciare pe acest dosar al Revoluţiei trebuie să înceteze, şi că după mai mult de un sfert de veac de la căderea comunismului şi dezmembrarea URSS, Justiţia nu trebuie să mai răspundă la niciun Ordin de Zi pe Unitate

Reamintim că în octombrie 2014, la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, astfel încât nimeni să nu fie tras la răspundere pentru moartea a peste 1.000 de oameni şi rănirea a peste 3.000 de persoane.

În motivarea deciziei, procurorii au afirmat că „persoanele cu funcţii de conducere şi execuţie, politice şi militare, de la nivel central şi local, implicate, în perioada 16-22.12.1989, în organizarea, conducerea, coordonarea şi punerea în executare a măsurilor de reprimare a manifestanţilor au fost judecate şi condamnate definitiv, existând în cauză autoritate de lucru judecat”, iar în ceea ce priveşte evenimentele de după 22, perioada a fost „caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos”.

Procurorii au mai susţinut că militarii ar fi tras de multe ori din greşeală, pe fond de oboseală şi stres, alţi oameni ar fi murit în accidente rutiere, de aviaţie etc., iar infracţiunile de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii „nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale încriminatoare” etc. Interesant este faptul că în dosarul Mineriadei, Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii, aşa "netipice" cum sunt.

Revoltaţi de clasarea dosarului Revoluţiei, toţi membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au depus contestaţie la Parchetul Militar pentru redeschiderea dosarului Revoluţiei, contestaţiile fiind respinse. În consecinţă, Asociaţia 21 Decembrie s-a adresat Înaltei Curţi cerând redeschiderea dosarului. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, la ÎCCJ au fost depuse circa 200 de plângeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne