Atac cu rachetă asupra bazei militare din Kandahar vizitată de premierul Ponta

Detaşament de militari români, la o ceremonie înaintea plecării din Afganistan.
Detaşament de militari români, la o ceremonie înaintea plecării din Afganistan. (Eugen Mihai / www.mapn.ro)

Un atac cu rachetă a avut loc duminică, în Afganistan, asupra bazei militare din Kandahar, unde se aflau şi premierul Victor Ponta, împreună cu alţi membri ai Guvernului. Aceştiau erau la masă în momentul în care s-a dat alarma. Oficialii şi jurnaliştii români au fost transportaţi rapid, cu maşini blindate, într-un buncăr, imediat după ce s-a dat alarma.

Aceştia au fost adăpostiţi într-o zonă sigură, informează digi24, precizând că, dacă premierul nu ar fi fost acolo, incidentul ar fi trecut neobservat, în zona unde este localizată baza aeriană activitatea talibanilor fiind deosebit de intensă.

Premierul Victor Ponta, împreună cu Mircea Duşa, ministrul Apărării, şi Gabriel Oprea, ministrul de Interne s-au deplasat în Afganistan pentru a asista la începerea procedurilor de retragere a trupelor româneşti. Militarii români detaşaţi în Afganistan pentru a participa la acţiunile NATO se vor întoarce în ţară conform unui calendar de retragere, urmând ca din luna octombrie să rămână în Afganistan doar aproximativ 200 de militari, care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

În ultimii 12 ani, România ca membră a NATO a participat la acţiunile desfăşurate în Afganistan cu 25.000 de soldaţi, ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând că va fi respectată planificarea Alianţei pentru următoarele luni.

NATO a informat că în acest an îşi va retrage trupele din Afganistan, în perioada următoare rămânând doar o parte dintre soldaţii Alianţei. În context, mare parte din cei 50.000 de militari ai Alianţei vor pleca din Afganistan până la sfârşitul anului, acest lucru creând temeri în ce priveşte intensificarea violenţelor în ţară, unde talibanii rămân puternici, chiar dacă au fost prezenţi zeci de mii de militari occidentali.

La începutul anului 2014, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat că a fost aprobată retragerea trupelor româneşti din Afganistan conform unei planificări care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar cca 200 de militari care vor instrui militarii afgani.

"Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel că din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a susţinut Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe