Atac neobişnuit în Pakistan. Şapte morţi după ce militanţi înarmaţi au luat cu asalt un port operat de China

Complexul autorităţii portuare Gwadar din Pakistan
Complexul autorităţii portuare Gwadar din Pakistan (Screenshot - India Today)

Un atac terorist neobişnuit a avut loc miercuri în oraşul portuar strategic pakistanez Gwadar, care este crucial pentru coridorul economic China-Pakistan (CPEC), un proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari, informează Zero Hedge.

Potrivit sursei citate, un grup de militanţi puternic înarmaţi a luat cu asalt complexul şi s-a angajat într-un schimb de focuri îndelungat cu forţele de securitate.

Autorităţile pakistaneze i-au identificat pe atacatori ca fiind separatişti Baloch, care erau, de asemenea, înarmaţi cu bombe. Cel puţin şapte dintre militanţi au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate. De mai bine de zece ani, portul a fost administrat de China Overseas Port Holding Company.

Există rapoarte neconfirmate potrivit cărora un soldat ar fi murit în atac.

"Atacatorii au provocat mai multe explozii", a anunţat oficialul guvernamental Saeed Ahmed Umrani, în urma incidentului.

Puţine detalii au fost oferite cu privire la modul exact în care s-a desfăşurat atacul, dar presa regională a indicat că Brigada Majeed a armatei de eliberare a Balochistanului (BLA), o grupare interzisă, a revendicat responsabilitatea pentru atac. Gruparea a declarat că a vizat birourile serviciilor de informaţii pakistaneze. O prezenţă masivă a poliţiei şi a armatei a intervenit în port, în timp ce focurile de armă încă se auzeau.

Această regiune din sud-vestul provinciei pakistaneze Balochistan (numele unei regiuni care se extinde în Iran şi Afganistan) a fost în centrul unor investiţii masive a Chinei şi, în ciuda faptului că Balochistanul este bine cunoscut pentru resursele sale naturale, inclusiv minerale, gaze şi cărbune, populaţia locală trăieşte în sărăcie severă.

Organizaţiile separatiste etnice şi organizaţiile teroriste islamice radicale duc de ani de zile o insurecţie de lungă durată împotriva guvernului şi a partenerilor săi străini, acuzând Islamabadul că exploatează populaţia din regiune.

Aceste grupuri au încercat în special să vizeze infrastructura şi proiectele CPEC, văzând în acestea o nouă confirmare a faptului că guvernul pakistanez fură de la populaţia locală şi se îmbogăţeşte din investiţiile străine.

Există de mult timp rapoarte conform cărora China încearcă să stabilească mai multe baze navale pe coasta Pakistanului.

Potrivit unui raport regional recent, analiza imaginilor din satelit cu sursă deschisă a detectat complexe chinezeşti în Gwadar cu nivel de "securitate neobişnuit de ridicat".

În timp ce securitatea ar fi putut fi cu uşurinţă sporită ca răspuns la împrejurimile nesigure din Balochistan, care au cunoscut o recrudescenţă a insurgenţei şi a atacurilor teroriste, intensificarea instalaţiilor chinezeşti ar putea fi, alternativ, un indicator al utilizării militarizate secrete a portului, asemănătoare planurilor aparente ale Chinei de a-şi militariza în secret instalaţiile portuare din Emiratele Arabe Unite (EAU).

China a desfăşurat de mult timp forţe de securitate pentru a proteja aceste coridoare economice cheie ale Iniţiativei "Centura şi drumul".

O temă a ultimilor ani a fost îndepărtarea Pakistanului de SUA, atât din punct de vedere financiar, cât şi diplomatic şi militar, şi în tot acest timp China comunistă este foarte fericită să intervină şi să umple golurile. Astfel, Beijingul îşi extinde din ce în ce mai mult nu doar influenţa economică în străinătate, ci îşi instalează baze militare în Asia de Sud şi în Africa de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe